Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό πίεση ισπανικά ομόλογα και μετοχές λόγω Καταλονίας

Επιστρέφει το πολιτικό ρίσκο στην Ισπανία, μετά την επιστολή Πουτζντεμόν στον Ραχόι, στην οποία δεν ξεκαθαρίζει την απόφασή του για κήρυξη ή όχι ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Πιέσεις δέχονται τα ισπανικά ομόλογα και οι μετοχές, καθώς η επιστολή που έστειλε το πρωί ο ηγέτης της Καταλονίας στον πρωθυπουργό της Ισπανίας -λίγη ώρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο Μαριάνο Ραχόι-, στο οποίο δεν ξεκαθαρίζει ποια απόφαση ελήφθη για την ανεξαρτησία της περιοχής, προκαλεί και πάλι αναταράξεις.

Η επιστολή αυτή δεν ικανοποίησε την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό να δηλώνει πως ο ηγέτης της Καταλονίας έχει μέχρι την Πέμπτη να αποσύρει την κήρυξη ανεξαρτησίας, διαφορετικά η κεντρική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,59%, ενώ ο δείκτης IBEX υποχωρεί κατά περίπου 0,7%.

Εν τω μεταξύ, κοντά στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας παραμένει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να έχουν συμφωνήσει γενικά για παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του QE, με περιορισμό του ύψους των αγορών.

Το yield του 10ετούς bund διαμορφώνεται στο 0,39%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,06% και του πορτογαλικού στο 2,36%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 5,54%, του 5ετούς στο 4,58% και του 2ετούς στο 3,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v