Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στην αγορά ομολόγων με το βλέμμα σε ΕΚΤ-Fed

Η αλλαγή ηγεσίας στην Fed και ο περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απασχολούν τους επενδυτές. Ήπιες κινήσεις στα Ισπανικά ομόλογα, εν αναμονή των αποφάσεων της Καταλονίας την Πέμπτη.

Οι επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και το ζήτημα της διαδοχής της Τζάνετ Γέλεν στα «ηνία» της Fed, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών την αγορά ομολόγων.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις του ενδεχομένου την Fed να αναλάβει κάποιο «γεράκι», μετά και τη συνάντηση που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον οικονομολόγο του Stanford Τζον Τέιλορ, ο οποίος είναι υπέρμαχος μιας νομισματικής πολιτικής που βασίζεται σε κανόνες, ενώ θεωρεί πως τα επιτόκια πρέπει να είναι πολύ υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, τηρούν στάση αναμονής και για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα του QE. Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για σκέψεις στην ΕΚΤ για μείωση του όγκου των ομολόγων που αγοράζονται στο πλαίσιο του QE με παράταση του προγράμματος κατά επιπλέον εννέα μήνες. Στόχος αυτής της βραδείας διαδικασίας περιστολής του προγράμματος είναι η προστασία της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ηπιες μεταβολές καταγράφονται στην αγορά των ισπανικών ομολόγων, καθώς η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έδωσε διορία μέχρι την Πέμπτη στην Καταλονία να αποσαφηνίσει τη θέση της για την κήρυξη ανεξαρτισίας, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund επέστρεψε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, στο 0,37%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου διαμορφώνεται στο 1,57%, του ιταλικού στο 2,03% και του πορτογαλικού στο 2,36%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 5,51%, του 5ετούς στο 4,58% και του 2ετούς στο 3,13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v