ΕΚΤ και πολιτικές εξελίξεις οδηγούν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά yields

Το χάσμα μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ως προς τον χρόνο τερματισμού του QE, που φάνηκε από τα πρακτικά της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και στην Ιρλανδία, οδηγούν υψηλότερα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Συνεχίζουν να απομακρύνονται από τα πρόσφατα χαμηλά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς τα πρακτικά που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την συνεδρίαση του Οκτωβρίου έδειξαν διχασμό των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ως προς το πότε ακριβώς θα πρέπει η ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων.

Τα περισσότερα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης –ιδιαίτερα αυτά με χαμηλότερη αξιολόγηση- έχουν κάνει ράλι τον τελευταίο μήνα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει τις αγορές τίτλων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 με «ανοικτή ημερομηνία λήξεως» του προγράμματος

Ωστόσο, τα πρακτικά έδειξαν πως ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν ευρέως στην επέκταση του προγράμματος, πολλοί από αυτούς επιθυμούσαν να υπάρξει ξεκάθαρο τέλος του το επόμενο έτος.

Ορισμένοι θεωρούν πως η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει να συνδέει το QE με τον πληθωρισμό, κάτι που θα έδινε στην Τράπεζα τη δυνατότητα να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα ακόμα και αν οι τιμές καταναλωτή συνεχίσουν να υπολείπονται της οικονομικής ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία και στη Γερμανία.

Η απόδοση των ιρλανδικών ομολόγων «σκαρφαλώνει» σε υψηλό εβδομάδας, λόγω της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε ξαφνικά στη χώρα, με αφορμή τους χειρισμούς της αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε νομική υπόθεση.

Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν τώρα «ανοικτοί» στη συζήτηση με τη Μέρκελ, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζουν αν θα συζητούσαν έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό», ή απλώς θα στήριζαν μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,37%, του αντίστοιχου ιρλανδικού τίτλου στο 0,63%, του ιταλικού στο 1,80%, του ισπανικού στο 1,48% και του πορτογαλικού στο 1,93%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,37%, του 5ετούς στο 4,14% και του 2ετούς στο 2,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v