Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή επενδυτών στην ασφάλεια των ομολόγων λόγω Τραμπ

Ο φόβος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι ιταλικές εκλογές της Κυριακής, "στέλνουν" τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων.

Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού ομολόγου, καθώς οι ιταλικές εκλογές και η ψηφοφορία στο SPD για τον σχηματισμό μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, σε συνδυασμό με το σχέδιο Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, στρέφουν τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος αποκάλυψε χθες τα σχέδιά του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με στόχο να προστατευθούν οι αμερικανοί παραγωγοί. Αυτό δημιούργησε ανησυχία για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο –ήδη η ΕΕ προειδοποιεί με αντίποινα-, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές και ωθώντας χαμηλότερα τις αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στην ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, η προσοχή είναι στραμμένη σε Ιταλία και Γερμανία: οι Ιταλοί πάνε στις κάλπες την Κυριακή, σε μια εκλογική αναμέτρηση που εκτιμάται πως δεν θα οδηγήσει σε αυτονομία κανενός κόμματος, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του SPD για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινείται στο 0,61%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,01%, του ισπανικού στο 1,48% και του πορτογαλικού στο 1,92%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται στο 4,47%, του 7ετούς στο 4,15%, του 5ετούς στο 3,74% και του μονοετούς στο 1,71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v