Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ασφάλεια των ομολόγων επιστρέφουν οι επενδυτές λόγω ΗΠΑ

Η παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου αυξάνει τις πιθανότητες λήψης μέτρων προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στα σχέδια της ΕΚΤ για περιστολή του QE.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα μπορεί να βάλει «πάγο» στα σχέδια της ΕΚΤ για περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Χθες, παραιτήθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον, ο οποίος ήταν υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου. Η παραίτηση αυτή εκτιμάται ότι ενισχύει την πιθανότητα λήψης μέτρων προστατευτισμού από την πλευρά των ΗΠΑ.

Η γνωστοποίηση της παραίτησης του κ. Κον οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για τίτλους που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, προκειμένου να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το πότε θα μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορεί να περιπλέξουν το μήνυμα της ΕΚΤ.  

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,67%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,06%, του ισπανικού στο 1,45% και του πορτογαλικού στο 1,87%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,32%, του 7ετούς στο 3,99%, του 5ετούς στο 3,64% και του μονοετούς στο 1,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v