Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 4,58% ενισχύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Υψηλότερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ύστερα από τις δηλώσεις Πράετ και Βάιντμαν για επίτευξη στόχου του πληθωρισμού κοντά στο 2% και την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ενεργητικών. Μεγαλύτερες πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους.

Τα hawkish σχόλια από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας«σπρώχνουν» τα κόστη δανεισμού της ευρωζώνης υψηλότερα, με την επίπτωση να είναι πιο βαθιά στην Ιταλία.

Οι ενδείξεις που δείχνουν την κατεύθυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας έχουν βελτιωθεί και υποστηρίζουν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο επίπεδο κοντά στο 2%, μεσοπρόθεσμα, σημειώνει ο Πίτερ Πράετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Και ο Γιενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στήριξε την αισιόδοξη άποψη του κ. Πράετ.  «Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε επίπεδα που συμφωνούν με τον στόχο μας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες της αγοράς πως η ΕΚΤ θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος της χρονιάς «είναι εύλογες».

Οι δηλώσεις έρχονται μόλις μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και λίγο μετά την πρόσφατη αναταραχή της Ιταλίας. Η τελευταία οδήγησε πολλούς επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο προσεκτικό τόνο.

«Η αγορά είναι πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές του outlook της Κεντρικής Τράπεζας και με την αλλαγή στη στάση της να έρχεται, η ευαισθησία αυξάνεται», σημείωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής υπεύθυνος στρατηγικής της Nordea.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται 7 μονάδες βάσης, στο 0,44%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση της τελευταίας εβδομάδας. Με εξαίρεση την Ιταλία, όπου παραμένει η αβεβαιότητα για τη στάση του νέου συνασπισμού κυβέρνησης, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης είναι 5-9 μονάδες βάσης υψηλότερα σε ημερήσια βάση.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενισχύεται στο 1,46% από 1,35% την προηγούμενη μέρα, ενώ αυτή του γερμανικού 10ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης υψηλότερα, φτάνει στο 0,44%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου ενισχύεται και φτάνει στο 1,21% ενώ του 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,9%, από 2,6% χθες.

Το ευρώ επίσης ενισχύεται μετά τα σχόλια Πράετ και Βάιντμαν, φτάνοντας σε υψηλό 10 ημερών. Θετικά γύρισαν τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Υπό αυτό το κλίμα, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται στο 3,92% από 3,81% προηγουμένως, του 7ετούς στο 4,27% από 4,17% ενώ αυτή του 10ετούς κινείται υψηλότερα από το 4,5%, στο 4,58% - από 4,46% χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v