Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων

Η σημερινή συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή θετική αντίδραση της αγοράς στις δεσμεύσεις του νέου Ιταλού ΥΠΟΙΚ στην ευρωζώνη. Υποχωρούν και οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Υποχωρεί περαιτέρω η διαφορά στην απόδοση ιταλικού - γερμανικού 10ετούς ομολόγου καθώς οι καλές ειδήσεις από τη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας προστίθενται στα θετικά σχόλια του νέου υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας για την ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν κοινό έγγραφο μετά την ιστορική συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, με την υπόσχεση να εργαστούν προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Το γεγονός δίνει περαιτέρω ανακούφιση, μετά το χθεσινό ράλι των ιταλικών ομολόγων, που προκλήθηκε από τις δεσμεύσεις του Τζιοβάνι Τρία ως προς την ευρωζώνη, στην πρώτη του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών.

«Υπάρχει θετικό κλίμα από τα νέα της Βόρειας Κορέας, ακόμη και αν η μεγαλύτερη πρόοδος έχει ήδη τιμολογηθεί», είπε ο υπεύθυνος στρατηγικής της ING, Benjamin Schroeder. «Επίσης, η σημερινή κίνηση έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης στα νέα από την Ιταλία».

Νωρίτερα, το σπρεντ -που θεωρείται μέτρηση του κλίματος προς την ευρωζώνη συνολικά- έφτασε στις 227 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εβδομάδας και ενώ στα τέλη της προηγούμενης είχε σκαρφαλώσει στις 268.

Οι συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οδηγήσουν την αγορά.

Η Fed θεωρείται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, ενώ η ΕΚΤ προβλέπεται ότι θα δώσει λεπτομέρειες για τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου υποχωρεί στο 0,98%, από 1,27% χθες το πρωί, ενώ του 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,79% από 2,84%.

Υπό αυτό το κλίμα, πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτή του 5ετούς κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 3,71%, του 7ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,07%, ενώ του 10ετούς κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,45%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς παραμένει στο 1,44%, ενώ του γερμανικού σημειώνει θετική κίνηση και φτάνει στο 0,519%, το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών εβδομάδων περίπου. Η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται στο 2,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v