Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ευρωπαϊκό κλοιό πιέσεων η Wall Street

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Κάτω από το 1,24 δολ. το ευρώ. Βουτιά 3,4% για το πετρέλαιο. Στροφή στα ασφαλή καταφύγια.

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Κάτω από το 1,24 δολ. το ευρώ. Βουτιά 3,4% για το πετρέλαιο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Στην ασφάλεια των ομολόγων Γερμανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ φαίνεται ότι στράφηκαν σήμερα οι επενδυτές καθώς παραμένουν δυσοίωνα τα μηνύματα από το μέτωπο της κρίσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου, όπως της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Με ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου διάσωσης του τραπεζικού ομίλου της Bankia και τις ανησυχίες για την «πραγματική» κατάσταση του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου στην Ισπανία καθώς και ο φόβος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με τις απρόβλεπτες συνέπειες, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις τους επενδυτές στη Wall.

Χαρακτηριστικά, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Banyan Partners, Robert Pavlik, στο Marketwatch, “Υπάρχει ο ελληνικός μύθος για το μαρτύριο του Σίσυφου, ο οποίος έσπρωχνε έναν βράχο στην ανηφόρα ενός βουνού, που κατρακυλούσε αμέσως κάτω κάθε φορά που τον ανέβαζε… Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη… Ακόμη κι αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ και η Ισπανία ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, το περιβάλλον είναι πολύ προβληματικό λόγω της λιτότητας και της αρνητικής ανάπτυξης και θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη,”

Συνέπεια όλων αυτών, η ανάγκη των επενδυτών για «καταφύγια» επέτεινε την ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα με την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ να υποχωρεί στο 1,66%, στο χαμηλότερο επίπεδο 60 ετών και πλέον, ενώ η απόδοση στο γερμανικό 2ετές διαμορφώθηκε σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο συνεχίζει να απογοητεύει η πορεία της μετοχής της Facebook στη Wall καθώς και σήμερα ο εν λόγω τίτλος κινήθηκε πτωτικά κατά 2,5% στα 28,13 δολ.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στην μετοχή της Research in Motion, καθώς η εταιρία κατασκευής του BlackBerry ανακοίνωσε ότι περιμένει λειτουργική ζημία στο οικονομικό α΄ τρίμηνο.

Στην αγορά συναλλάγματος, συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Συγκεκριμένα το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,24 δολ. και συγκεκριμένα στα 1,2382.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,4% στα 87,69 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1% στα 1.567 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 5,4% στο 1,44 δολ. ενώ το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 5,8% στα 15,45 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 1,28%, στις 12.419,71 μονάδες, ο S&P με πτώση 1,43% στις 1.313,32 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,17%, στις 2.837,36 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν που τάσσεται υπέρ τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, έκδοσης ομολόγων ευρωζώνης και κεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω του ESM περιόρισε τις μεγάλες πιέσεις το μεσημέρι.

Η ανακούφιση ήταν όμως παροδική και δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με απώλειες 1,74% στις 5.297 μονάδες, ο DAX χαμηλότερα 1,81% στις 6.281 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 2,24% στις 3.016 μονάδες. Ο δείκτης ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη τερμάτισε 2,58% χαμηλότερα στις 6.090 μονάδες με την μετοχή της πολύπαθης Bankia να κλείνει με πτώση 8,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v