Κέρδη στην Wall Street με στήριξη από Yellen

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις διεθνείς αγορές, αντιδρώντας στην διόρθωση της περασμένης εβδομάδας. Τριψήφια άνοδος του Dow, το 5ο κερδοφόρο τρίμηνο ολοκληρώνει ο S&P. Μήνυμα Yellen για διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για αρκετό διάστημα ακόμα.

Άνοδο εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ο δείκτης Standard & Poor's 500 οδεύει στο πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών.

Το ενδιαφέρον στην σημερινή συνεδρίαση εστιάζεται στην ομιλία της προέδρου της Federal Reserve, Janet Yellen, καθώς και στις στατιστικές ανακοινώσεις από Κίνα και Ευρώπη.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,79% ή 129 μονάδες στις 16.452 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,72% στις 1.870 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,05% υψηλότερα στις 4.199 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0,5% την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας την άνοδό του στο 0,5% για το 2014 μέχρι στιγμής.

Ο δείκτης-αναφοράς της Wall Street παραμένει κολλημένος σε κλίμακα διακύμανσης 40 μονάδων τις 5 τελευταίες εβδομάδες.

Fed και επιχειρηματικές ειδήσεις

H επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα, καθώς υπάρχει ακόμα απόσταση από την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό. Η κα Yellen σημείωσε ότι η περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν σημαίνει και εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, στέλνοντας μήνυμα για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Τα σχόλια της Yellen καθησύχασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2015, οι οποίες είχαν πυροδοτηθεί από την δήλωση που είχε κάνει πριν από δύο εβδομάδες ότι η πρώτη αύξηση θα γίνει "έξι μήνες" μετά τη λήξη του QE.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις στην αμερικανική αγορά, προσελκύει η κοινοποίηση την Παρασκευή των μεγεθών για την ανεργία Μαρτίου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Biogen Idec ενισχύεται 2,5% μετά την έγκριση σκευάσματός της.

Η Tesla Motors κερδίζει 1% κατόπιν συμφωνίας με τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της Ν. Υόρκης.

Η General Motors υποχωρεί 1,3% εν αναμονή της κατάθεσης του διευθύνοντος συμβούλου για τις αποσύρσεις.

Οι μετοχές βιοτεχνολογίας και ιντερνέτ όπως το Facebook που βούλιαξε 10% την περασμένη εβδομάδα, παραμένουν επίκεντρο, μετά τις κάθετες απώλειες της περασμένης περιόδου. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βούλιαξε 2,8% την περασμένη εβδομάδα.

Οι διεθνείς αγορές

Στις υπόλοιπες αγορές, τα στοιχεία για την νέα πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, δίνουν τροφή στις προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στην Ευρώπη.

Αναλόγως και στις ασιατικές αγορές, κυριάρχησε η προοπτική πρόσθετων μέτρων οικονομικής στήριξης στην κινεζική οικονομία. Οι δείκτες της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με κερδη.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,9% αλλά με βουτιά σχεδόν 9% στο σύνολο του α΄ τριμήνου, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 2012.

Η προοπτική κινεζικής υποστήριξης περιορίζει τις πιέσεις με τις οποίες ξεκίνησε η χρονιά για τις αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης FTSE Emerging Market, που κάποια στιγμή στο τρίμηνο έχανε 8,5% στο έτος, κλείνει το α΄ τρίμηνο με πτώση μόλις 1%.

 Ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All-World κλείνει σήμερα το α΄ τρίμηνο με άνοδο μόλις 0,1%, καθώς η ανοδική bull market αρχίζει ίσως να «κουράζεται» με ηλικία ήδη έξι ετών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v