Άνοδος στη Wall Street κόντρα στις λιανικές πωλήσεις

Κέρδη στη Wall Street. Επέστρεψε σε θετικό έδαφος ο Dow Jones για το 2014. Προβλημάτισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Αισιοδοξία επενδυτών για τα επιτόκια. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Άνοδο σημείωσε η Wall Street καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων απομάκρυναν τις ανησυχίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις (εντός του 2015).

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε με σχετικές του δηλώσεις ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Richmond, Jaffrey Lacker. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν το 2015 και όχι νωρίτερα καθώς δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Στη Wall, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,55% στις 16.651,80 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,67% στις 1.946,72 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,02% στις 4.434,13 μονάδες.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που η αγορά ανέμενε αύξηση 0,2%. Οι αναλυτές χαρακτήρισαν απογοητευτικά τα στοιχεία.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Amazon.com ενισχύθηκε 2,2% καθώς εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις κατά 40% τον Ιούλιο.

Στον αντίποδα ο τίτλος της King Digital Entertainment Plc σημείωσε «βουτιά» 23% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων πωλήσεως. Επιπλέον η διοίκηση υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος.

Επιπλέον και η μετοχή των πολυκαταστημάτων Macy's Inc. υποχώρησε 5,5% καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε διεθνές επίπεδο, στο προσκήνιο παραμένουν οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ιράκ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3392 δολ. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε οριακά ανοδικά 0,1% σε σχέση με το γεν στα 102,35 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε σε χαμηλό έτους καθώς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,42%. Αντίστοιχα η απόδοση του αμερικανικού 5ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,58%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,2% στα 97,58 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,26% στα 1.314 δολ./οz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v