Ελεύθερη πτώση στη Wall Street

«Βουτιά» 335 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones. Απώλειες 2% για S&P και Nasdaq. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Πτώση 12,5% και 4,2% για τις Gap και Alcoa. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάτω και από τα 86 δολ. το πετρέλαιο.

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street μετά το εντυπωσιακό ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης. Τέταρτη βουτιά άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones το 2014.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη θα πλήξουν πρώτα τους «ανίσχυρους» της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μετά τη Fed, τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να συμμερίζεται και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα του πληθωρισμού.

Πέρα όμως από τους κινδύνους στην παγκόσμια ανάπτυξη, έντονες είναι οι ανησυχίες και για την γρήγορη εξάπλωση του ιού έμπολα, ιδιαίτερα μετά το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στις ΗΠΑ, την Τετάρτη.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,97% στις 16.659,25 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,07% στις 1,928,21 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,02% στις 4.378,34 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο S&P σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (1,8%) από τον Οκτώβριο του 2013.

Από πλευράς μετοχών, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο με αφορμή την πτώση του πετρελαίου Brent κάτω από τα 90 δολ. για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2012. Ενδεικτικά απώλειες 3% κατέγραψε η Exxon Mobil.

Αντίστοιχα η μετοχή της Alcoa υποχώρησε 4,2% παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Επιπλέον ο τίτλος της GAP βούλιαξε 12,5% μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του CEO του ομίλου.

Στον αντίποδα η Apple ενισχύθηκε 0,3% καθώς o μεγαλοεπενδυτής Carl Icahn, σε επιστολή του προς τον CEO του ομίλου Tim Cook, χαρακτήρισε την μετοχή υποτιμημένη.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στις 287.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα που οι αιτήσεις παρέμειναν κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 300.000.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,64 δολ., σημειώνοντας πτώση 2,7% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε χαμηλότερα 2,2% στα 21,11 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2718. Σημειώνεται ότι το δολάριο υποχωρούσε αισθητά πριν την ανακοίνωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 107,86 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο βρίσκεται πλέον σε «bear market», σύμφωνα με τους αναλυτές καθώς ο μαύρος χρυσός σημείωσε νέα σημαντική πτώση 1,8% στα 85,78 δολ. ανά βαρέλι, ήτοι σε χαμηλό Δεκεμβρίου 2012. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,6% στα 1.225 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών στο 2,28%. Ωστόσο αργότερα το 10ετές ανέκαμψε έως το 2,33%. Παράλληλα η απόδοση του 30ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,05%. Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε δημοπρασία 30ετών ομολόγων της τάξεως των 13 δισ. δολαρίων.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v