Επέστρεψε στα ρεκόρ ο Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street με στήριξη από τα επιχειρηματικά deals και τα καλά αποτελέσματα της Wal Mart (+4,7%). Νέες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Προβληματισμός για την παγκόσμια ανάπτυξη.«Βουτιά» 3,3% για το πετρέλαιο. Οριακή άνοδος για τον χρυσό. Πτώση για το δολάριο.

Με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street. Ο αρχικός αγοραστικός ενθουσιασμός των επενδυτών- με αφορμή τα αποτελέσματα και τα deals- γρήγορα κόπασε καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η δήλωση της προέδρου της Fed, Janet Yellen, η οποία υποστήριξε ότι η Fed δε μπορεί να αγνοεί τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία καθώς επηρεάζουν τις ΗΠΑ.

Και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται όσο συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού είναι συνέπεια της μειωμένης ζήτησης λόγω της συρρίκνωσης της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών.

Σήμερα το πετρέλαιο υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών καθώς σημείωσε πτώση 3,3% στα 74,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% στις 17.652,79 μονάδες (σε νέο ιστορικό υψηλό), ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,05% στις 2.039,33 μονάδες (οριακά χαμηλότερα από νέο ιστορικό υψηλό) και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε ανοδικά 0,11% στις 4.680,14 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Wal-Mart ενισχύθηκε 4,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου. Ειδικότερα οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά τρίμηνα μείωσης.

Επιπλέον ο τίτλος της DreamWorks Animation SKG "εκτοξεύτηκε" 14,2% μετά από πληροφορίες για πιθανή εξαγορά της από την Hasbro.

Στον αντίποδα, στον ενεργειακό κλάδο οι μετοχές των Exxon Mobil και Chevron κινήθηκαν χαμηλότερα 0,75% και 1% αντίστοιχα.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο μηνών καθώς ανήλθαν στις 290.000 αιτήσεις από 278.000 προηγουμένως.

Επιπλέον η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο αυξήθηκε στα 122 δισ. δολάρια. Ειδικότερα οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 16% στα 334 δισ. και τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 213 δισ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,13 δολ., σημειώνοντας άνοδο 2,4% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στα 21,64 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, το αμερικανικό 30ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,08% και αντίστοιχα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων στο 2,34%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαφορά στην απόδοση του 30ετούς σε σχέση με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου έχει μειωθεί σχεδόν σε χαμηλό αντίστοιχο του 2009 και συγκεκριμένα στις 211 μονάδες έναντι 288 μονάδες που είναι ο μέσος όρος στην πενταετία.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2460 δολ. Παράλληλα με μικρές διακυμάνσεις κινήθηκε το δολάριο σε σχέση με το γεν στα 115,54 γεν.

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,2% στα 1.161 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v