Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 1,2% για τους Dow Jones και S&P

Οριακές απώλειες κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις. Εβδομαδιαία πτώση άνω του 1% για τους δείκτες. Προβλημάτισαν τα macro στις ΗΠΑ. Στο προσκήνιο η Ελλάδα. Εβδομαδιαία «βουτιά» 4,5% για το πετρέλαιο. Κλειστή την Παρασκευή η Wall Street.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλεί το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, οδήγησαν σε πτώση τους δείκτες στη Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω του εορτασμού της 4ης Ιουλίου.

Σήμερα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,16% στις 17.730 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 0,03% στις 2.076 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 5.009 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones, S&P υποχώρησαν 1,2% και ο Nasdaq 1,4%.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία απασχόλησης και βιομηχανικών παραγγελιών στις ΗΠΑ καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο δείκτης ανεργίας τον Ιούνιο μπορεί να μειώθηκε στο 5,3% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα ωστόσο κατά την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν 223.000 θέσεις εργασίας έναντι 225.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάιο μειώθηκαν κατά 1% έναντι εκτίμησης για μείωση 0,5%.

Αντίστοιχα, αρνητικός παραμένει ο αντίχτυπος στη Wall Street από τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο επικείμενο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Από πλευράς τίτλων, τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη Dow Jones κατέγραψαν οι Intel (+1,4%) και Exxon Mobil (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι DuPont (-2,4%) και UnitedHealth Group (-1,4%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,10 δολ., με πτώση 2,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου μετά από διήμερη πτώση. Ειδικότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1093 δολ.

Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 123,08 γεν από 123,17 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,38%.

Στον αντίποδα οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων στην Ευρώπη υποχώρησαν αισθητά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,85%, του ιταλικού 10ετούς κατά τέσσερις μονάδες στο 2,33% και το ισπανικό 10ετές κατά τέσσερις μονάδες στο 2,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 56,69 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 4,5%. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 1.162 δολ./oz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v