Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Επιφυλακτική άνοδος στη σκιά της Ελλάδας

Ψύχραιμη η αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στις ελληνικές εξελίξεις. Οριακή άνοδος για τον Dow Jones. Απώλειες τον Ιούνιο για τους δείκτες. Νέα μεγάλη πτώση στις ευρωαγορές. "Βουτιά" 8% στο τρίμηνο για τον γερμανικό δείκτη DAX 30. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ.

Τους ρυθμούς της ελληνικής επικαιρότητας ακολούθησε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Η ελληνική κυβέρνηση επέστρεψε σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έστω την ύστατη ώρα, προκαλώντας μετρημένη αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ωστόσο η ξεκάθαρη δήλωση της Αγκέλα Μέρκελ ότι δε θα υπάρξει διαπραγμάτευση αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το ελληνικό δημοψήφισμα, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ενώ περιόρισε την άνοδο στη Wall Street.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες κρατήθηκαν σε θετικό έδαφος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με τον πρόεδρο Ομπάμα να εκτιμά ότι η ελληνική κρίση δε θα έχει αντίχτυπο στην αμερικανική οικονομία.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,13% στις 17.620 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,26% στις 2.063 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 4.987 μονάδες.

Στο μήνα ο Dow Jones υποχώρησε 2,2%, ο S&P 2,1% και ο Nasdaq 1,6%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σαν πρώτη αντίδραση στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, την υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακού ελέγχου και στην ανακοίνωση δημοψηφίσματος, ο Dow Jones «βούλιαξε» 350 μονάδες, και οι S&P, Nasdaq υποχώρησαν άνω του 2%.

Σήμερα, στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney Co. (+1,2%), JP Morgan (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Wal-Mart (-0,6%) και Merck & Co (-0,5%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,05 δολ., με άνοδο 7,8%.

Βαριές οι απώλειες στις ευρωαγορές

Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του βορρά ενώ ηπιότερες ήταν οι πιέσεις στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,34% στις 381 μονάδες. Στο τρίμηνο, η πτώση του δείκτη ανήλθε στο 4%, επίδοση η οποία είναι η χειρότερη των τελευταίων τριών ετών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,5% στις 6.521 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 10.945 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,64% στις 4790 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε πτωτικά 0,77% στις 10.770 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,48% στις 22.461 μονάδες.

Στο τρίμηνο, βαριές ήταν και οι απώλειες για τον γερμανικό δείκτη DAX 30, ο οποίος υποχώρησε 8%.

Αγορά συναλλάγματος

Με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε το ευρώ παρασυρμένο από τις ελληνικές εξελίξεις.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κόντεψε να γυρίσει ανοδικά μόλις ανακοινώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του eurogroup για να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα ενός νέου προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τον ESM.

Ωστόσο οι πιέσεις στο ευρώ εντάθηκαν μόλις η Μέρκελ αρνήθηκε οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα.

Τελικά το ευρώ υποχώρησε 0,8% έναντι του δολαρίου στα 1,1150 δολ.

Αγορά ομολόγων

Μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά το "άλμα" που κατέγραψαν τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,3%, αφού πρώτα τη Δευτέρα η απόδοση είχε εκτοξευτεί κατά 23 μ.β. Αντίστοιχα και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά 4 μ.β. στο 2,28% ενώ τη Δευτέρα είχε ενισχυθεί κατά 21 μ.β.

Επιπλέον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 0,77% και του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κατά μία μ.β. στο 2,32%.

Στην αγορά εμπορευμάτων

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά τη απόφαση να δοθεί παράταση στην ενδιάμεση συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν.

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2% στα 59,47 δολάρια ανά βαρέλι. Στο έτος ο μαύρος χρυσός κατέγραψε άνοδο 11,6% ενώ τον Ιούνιο υποχώρησε 1,4%.

Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 1.172 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v