Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο Nasdaq με άνοδο μόλις τεσσάρων μονάδων. Οριακές οι απώλειες για τους Dow Jones και S&P. Απογοήτευσαν τα macro στις ΗΠΑ. Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο (+6,4%) των τελευταίων τεσσάρων μηνών σημείωσε το πετρέλαιο. Πτώση για τον χρυσό.

Με οριακές διακυμάνσεις κινήθηκε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα.

Ειδικότερα, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν υποτονικό καθώς απογοήτευσαν τα αμερικανικά macro. Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο μετά από άνοδο 0,8% τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,4%. Αντίστοιχα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 0,4% τον Ιούλιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο και η πρώτη από τον Μάρτιο.

Επιπλέον ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν τον Αύγουστο ανήλθε στις 90,4 μονάδες έναντι 91,9 πέρυσι και 91,5 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου ανακοίνωσε η JC Penney καθώς οι προσαρμοσμένες ζημιές ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 5 σεντς έναντι 14 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, σε ανοδικό κανάλι παρέμεινε και σήμερα η τιμή του πετρελαίου μετά το «άλμα» 4,3% της Πέμπτη. Αφορμή για την διήμερη άνοδο του πετρελαίου αποτέλεσε η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με την ανάγκη ενός σχεδίου που θα σταθεροποιήσει τις τιμές εμπορευμάτων. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,3% στα 44,49 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο «εκτοξεύτηκε» 6,4%.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και οι τρεις δείκτες στη Wall Street έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για πρώτη φορά από το 1999.

Σήμερα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 18.576 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,08% στις 2.184 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,08% στις 5.232 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+1,3%), Chevron (+0,9%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-2%) και ΙΒΜ (+1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% στο 1,1164 από 1,1138 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.343 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε μόλις 0,1%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,51%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v