Μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το δημοψήφισμα του Brexit κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο. «Βουτιά» 395 μονάδων για τον Dow Jones. Σε χαμηλό δύο μηνών ο S&P. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για τα επιτόκια. Πτώση 3,7% για το πετρέλαιο. Σε υψηλό Ιουνίου η αποδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Βοστόνης, Eric Rosengren, υποστήριξε ότι η Fed πρέπει να προχωρήσει σύντομα σε μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων καθώς έχει ισορροπήσει το ρίσκο για την αμερικανική οικονομία.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές ανησυχούν πως μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Themis Trading, Joe Salluzi, «η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να έχει θετική υποδοχή από την αγορά αν γίνει για το σωστό λόγο, όπως είναι η ισχυρή αμερικανική οικονομία».

Παράλληλα, παραμένει αρνητικός ο αντίχτυπος από την χθεσινή ομιλία του Μάριου Ντράγκι. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να δεσμευτεί για μια παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και πέρα από τον Μάρτιο του 2017.

Επιπλέον, έντονες είναι και οι γεωπολιτικές ανησυχίες με αφορμή τη νέα ισχυρή πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,7% στα 45,88 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil σημείωσαν πτώση 2,7% και 2,1% αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τη σημερινή πτώση, στην εβδομάδα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 3,2%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,13% ή 395 μονάδων στις 18.085, ο S&P σημείωσε πτώση 2,45% στις 2.127 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,54% στις 5.125 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 2,2% και οι S&P, Nasdaq 2,4%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Verizon (-3,2%), Boeing (-3%) και Coca Cola Co. (-2,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1227 από 1,1261 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τρίτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,5% στα 1.334 δολ./oz. Ωστόσο στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 0,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανήλθε σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουνίου καθώς διαμορφώθηκε  στο 1,67%, κερδίζοντας οχτώ μονάδες βάσης. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά μετά το Brexit, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου γύρισε σε θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v