Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed προβλημάτισε τη Wall Street

Με οριακές απώλειες έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Καλά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Επιφυλακτική στάση τήρησαν οι επενδυτές στη Wall Street παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά μετά την δήλωση του προέδρου της Βενεζουέλας ότι οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν μείωση των εξαγωγών της Λιβύης μετά από πληροφορίες για κλιμάκωση των συγκρούσεων κοντά στις πετρελαιοπηγές της χώρας. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 43,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο του δείκτη κατασκευαστικής εμπιστοσύνης σε υψηλό δεκαετίας και συγκεκριμένα στις 65 μονάδες από 59 τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν συγκρατημένο ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed που ξεκινά αύριο Τρίτη. Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει από την κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας των τελευταίων απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,02% στις 18.120 μονάδες, ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 4.948 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των 3M (+1,1%) και IBM (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-1,3%) και Merck & Co (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1179 δολ. από 1,1157 την Παρασκευή.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.317 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,7%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v