Πετρέλαιο και επιτόκια κοκκίνισαν τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 258 μονάδες. Προβληματίζει τους επενδυτές ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Άνοδος 2,6% για την Apple. Χαμηλότερα 3% η τιμή του πετρελαίου. Πέμπτη σερί πτώση για τον χρυσό.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η διήμερη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 20- 21 Σεπτεμβρίου με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να εμφανίζονται διχασμένοι. Ενδεικτικά, την Παρασκευή ο Eric Rosengren επιχειρηματολόγησε υπέρ της (άμεσης και) σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, επισημαίνοντας τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας στους εξωγενείς κινδύνους ενώ την Δευτέρα η Lael Brainard (ουσιαστικά) δήλωσε επιφυλακτική στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική για να μην παγιδευτεί σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού».

Ωστόσο, άποψη για τα επιτόκια εκφράζουν και οι πολιτικοί στις ΗΠΑ. Μόλις χθες ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Janet Yellen κρατά χαμηλά τα επιτόκια εξαιτίας πιέσεων από τον Λευκό Οίκο.

Περνώντας στον προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ, τα προβλήματα υγείας που ταλανίζουν την Χίλαρι Κλίντον, (πνευμονία λένε οι γιατροί αλλά οι φήμες οργιάζουν), δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας με τους αναλυτές να επισημαίνουν τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργούνται για τον πολιτικό της αντίπαλό.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Interactive Investor, Andy McLevey, «με τις γνώμες να διίστανται...το μέλλον δείχνει ασαφές και μένει να δούμε αν οι επενδυτές επιθυμούν να δώσουν ώθηση στις αγορές, παραβλέποντας την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα».

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η υπερπροσφορά θα κρατήσει μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Παράλληλα ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι η ζήτηση από τα διυλιστήρια αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 3% στα 44,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,41% ή 258 μονάδων στις 18.066, ο S&P σημείωσε πτώση 1,48% στις 2.127 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,09% στις 5.155 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (-2,5%) και American Express (-2,3%) ενώ άνοδο σημείωσε μόνο ο τίτλος της Apple (+2,6%).

Σημειώνεται ότι η Apple ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αφού πρώτα είχε υποχωρήσει συνολικά 4,8% μετά την παρουσίαση του νέου iPhone 7.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1209 από 1,1237 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.323 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε πέντε μονάδες βάσης στο 1,72%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v