Τριπλό ρεκόρ με μειωμένο τζίρο στη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street την «Μαύρη Παρασκευή». Μειωμένες οι συναλλαγές λόγω ημιαργίας. Ανοδικά για 15η μέρα συνέχισε ο mid-cap Russell 2000. Στο επίκεντρο οι μετοχές του λιανικού εμποσίου. Πτώση 4,2% για πετρέλαιο.

Κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη (μειωμένης διάρκειας) συνεδρίαση μετά την αργία της «Ημέρας των Ευχαριστών».

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν οι μετοχές του λιανικού εμπορίου εξαιτίας της έναρξης των χριστουγεννιάτικων αγορών στις ΗΠΑ (Black Friday).

Ενδεικτικά, η μετοχή της Wal-Mart Stores ενισχύθηκε 0,6%, της Amazon.com 0,2% ενώ ο τίτλος των πολυκαταστημάτων Macy's υποχώρησε 0,6%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την εξαγορά της ελβετικής Actelion.

Νωρίτερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την αύξηση 13,6% στις πωλήσεις μέσω διαδιχτύου την «Ημέρα των Ευχαριστιών». Ειδικότερα οι πωλήσεις ανήλθαν στο 1,15 δισ. δολάρια.

Επιπλέον οριακή ήταν η επιβράδυνση στον κλάδο των υπηρεσιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 54,7 μονάδες έναντι 54,8 τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο τα μέλη συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής στα 32,5 εκατ. με 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο οι όροι της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα τέλη του μήνα. Σημειώνεται ότι το Ιράν και το Ιράκ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής. Σήμερα ο μαύρος χρυσός "βούλιαξε" 4,2% στα 45,93 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γεν. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,4% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0597 από 1,0554 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα και έναντι του γεν στα 113,12 από 113,33 την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι χθες το δολάριο είχε πιάσει υψηλό σχεδόν εννέα μηνών έναντι του ευρώ στο 1,0518 και υψηλό οχτώ μηνών σε σχέση με το γεν στα 113,80.
Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε (+1μ.β.) η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 2,37%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 19.152 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 2.213 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,34% στις 5.398 μονάδες.

Οι Dow Jones και S&P έπιασαν ιστορικά υψηλά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Επιπλέον, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ενισχύθηκε για 15η διαδοχική συνεδρίαση πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό για τέταρτη σερί μέρα.

Σημειώνεται ότι ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω «Μαύρης Παρασκευής».

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,5% και οι S&P, Nasdaq 1,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα1.179 δολ./οz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε χαμηλότερα 2,3%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v