Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς διάθεση ρίσκου οι επενδυτές στη Wall Street

Πτώση μόλις 21 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones ενώ οι S&P και Nasdaq κινήθηκαν οριακά ανοδικά. Σε χαμηλό εννέα ετών η ανεργία στις ΗΠΑ. Προβληματίζει το ιταλικό δημοψήφισμα. Εβδομαδιαίο «άλμα» 12,2% για το πετρέλαιο.

Σχεδόν αμετάβλητη έκλεισε η Wall Street με τους επενδυτές να διχάζονται ανάμεσα στα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και στην πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί το ιταλικό δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανεργίας τον Νοέμβριο υποχώρησε σε χαμηλό εννέα ετών στο 4,6% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 178.000 θέσεις εργασίας έναντι 175.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο ο αναλυτής της Capital Group, Ipek Ozkardeskaya, σημείωσε ότι «τα στοιχεία απασχόλησης του Νοεμβρίου θα έχουν ελάχιστη επιρροή στην πιθανή απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο».

Στο μεταξύ, ανοδικά και σήμερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά από διήμερο ράλι σχεδόν 13% στον απόηχο της συμφωνίας των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Παρά την επιφυλακτική στάση που τήρησαν αρχικά οι επενδυτές εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας, τελικά ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1% στα 52 δολάρια ανά βαρέλι. Σε αυτό βοήθησε και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο σημείωσε «άλμα» 12,2%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Φεβρουάριο του 2011.

Στον αντίποδα, προβληματίζει το δημοψήφισμα την Κυριακή στην Ιταλία καθώς αρνητικό αποτέλεσμα για τον Ρέντσι ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της First Standard Financial, Peter Cardillo, «αυτό που είδαμε σήμερα είναι μια αγορά που κινήθηκε επιφυλακτικά εξαιτίας του ιταλικού δημοψηφίσματος. Αν ο Ματέο Ρέντσι παραιτηθεί τότε θα προκληθεί πολιτική αναταραχή και πιθανότατα θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στο ευρώ».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,11% ή 21 μονάδων στις 19.170, ο S&P κατέγραψε άνοδο μόλις 0,04% στις 2.191 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,09% στις 5.255 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,2%) και Procter & Gamble (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,7%) και Caterpillar (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,06465 από 1,0661 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 1.177 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση μόλις 0,1%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε από το υψηλό 17 μηνών, κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v