Διάλειμμα από τα ρεκόρ στη Wall Street

Μικρή πτώση σημείωσε η Wall Street μετά από τέσσερα σερί ιστορικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P. Άνοδος για το πετρέλαιο, πάνω από τα 47 δολ. Ανέκαμψε ο χρυσός από χαμηλό εννέα μηνών. Πιέσεις στο δολάριο. Πτώση στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Σε μερική κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που έπιασαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Federated Investors, Phil Orlando, «Πριν τις εκλογές ήμασταν ιδιαίτερα συντηρητικοί στις επενδυτικές μας επιλογές αλλά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (νίκη Τραμπ) αυξήσαμε τις τοποθετήσεις μας σε μετοχές και μειώσαμε τις θέσεις μας σε ομόλογα. Το ίδιο έκαναν πολλές επιχειρήσεις γι' αυτό είδαμε να συνεχίζεται για τρεις εβδομάδες το ράλι στη Wall Street. Μετά από τόσες ανόδους δεν είναι παράλογο να υπάρξουν και συνεδριάσεις κατοχύρωσης κερδών».

Παράλληλα, με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της συνεδρίασης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Νωρίτερα, οι επενδυτές εμφανίζονταν προβληματισμένοι καθώς η Λιβύη, διαχώρισε τη θέση της ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα συμμετέχει στις μειώσεις παραγωγής που θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε ότι η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει μόνη της το 2017 ακόμα και χωρίς την παρέμβαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν αρχικά σε απώλειες έως και 2% στην τιμή του πετρελαίου.

Ωστόσο αργότερα οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν όταν ο υπουργός Ενέργειας του Ιράκ υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ ώστε να υπάρξει συμφωνία αποδεκτή απ' όλες τις πλευρές. Τελικά, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,2% στα 47,08 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, οι αμφιβολίες για την επιτυχία της επικείμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, έστρεψαν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου, όπως θεωρείται το γεν, ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Ειδικότερα, το γεν σημείωσε άνοδο 0,9% σε σχέση με το δολάριο στα 112,22 από 113,21 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, το ευρώ ενισχύθηκε οριακά έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,0599 από 1,0591 την Παρασκευή.

Επιπλέον, ο χρυσός ανέκαμψε από χαμηλό εννέα μηνών, σημειώνοντας άνοδο 1,3% στα 1.195 δολ./oz.

Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,32% Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό 10ετές είχε πιάσει υψηλό 16 μηνών στο 2,40%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 19.098 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,52% στις 2.201 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,56% στις 5.368 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+1%) και McDonalds (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-1,3%) και Nike (-1,1%).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι Dow Jones και S&P είχαν πιάσει τέσσερα σερί ιστορικά υψηλά.

Αντίστοιχα τερμάτισε στις 15 συνεδριάσεις η άνοδος του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v