Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq

Μικρή άνοδο σημείωσε η Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη να κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ. Μόλις 55 μονάδες χωρίζουν τον Dow Jones από τις 20.000. Ισχυρά τα macro στις ΗΠΑ. Προσεγγίζει τα 54 δολ. το πετρέλαιο.

Σε θετικό έδαφος αλλά σε απόσταση (για άλλη μια φορά) από τις 20.000 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones παρά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο έπιασε υψηλό 15 ετών καθώς ο δείκτης εκτοξεύτηκε στις 113,7 μονάδες, από 109,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν την καταναλωτική εμπιστοσύνη λίγο χαμηλότερα, στις 109 μονάδες.

Στην πλειοψηφία τους οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση στον απόηχο του ράλι των προηγούμενων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι ο Dow Jones έχει ενισχυθεί 8,6% μετά τις αμερικανικές εκλογές και 14,4% σε σχέση με πέρυσι.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του έτους είναι πάντα «ήσυχη», με περιορισμένο τζίρο και μετρημένες ειδήσεις -όπως, ανακοινώσεις από Κεντρικές Τράπεζες ή εταιρικά αποτελέσματα-, οι οποίες δημιουργούν και την τάση στην αγορά.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος -νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq-, με την μετοχή της Amazon να κερδίζει 1,5%.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI), εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια εντός και εκτός ΟΠΕΚ την 1η Ιανουαρίου. Ο μαύρος χρυσός σημείωσε άνοδο 1,7%, στα 53,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο έναντι του ευρώ για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,1% στο 1,0458 από 1,0454 προηγουμένως.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,06% ή 12 μονάδων στις 19.945, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 2.268 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,45%, στις 5.487 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,7%) και Cisco Systems (+0,5%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1,2%) και Procter & Gamble (-0,5%).

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.138 δολ./ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10 ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,56%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v