Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στις 21.000 μονάδες ο Dow Jones

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει μόλις τρεις μονάδες. Τέταρτη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες. «Άλμα» 10,6% για την Snap. «Σινιάλο» από Yellen για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Επιμένει στις 21.000 μονάδες ο Dow Jones

Πάνω από τις 21.000 μονάδες κατάφερε να κρατηθεί ο βιομηχανικός δείκτης για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,01% ή 3 μονάδων στις 21.005, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 2.383 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 5.870 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones κέρδισε 0,9%, ο S&P 0,7% και ο Nasdaq 0,4%.

Στους πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται η μετοχή της Snap η οποία ενισχύθηκε 10,6% στα 27,07 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη Snap στο αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς η μετοχή της «εκτοξεύτηκε» 44%.

Στο μεταξύ, η ομιλία της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των επιτοκίων ενόψει και της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις 14 – 15 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Janet Yellen υποστήριξε ότι είναι «κατάλληλη» η αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο εφόσον τα οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Νωρίτερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ρίτσμοντ, Jaffrey Lacker είχε προειδοποιήσει ότι η σταθερότητα του πληθωρισμού από τις αρχές του 1990 δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και υπενθύμισε ότι τα λάθη της Fed τη δεκαετία του ’70 είχαν προκαλέσει καταστροφικές πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά. Σημειώνεται ότι ο Lacker έχει ταχθεί από πολύ νωρίς υπέρ της αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ρίσκο του πληθωρισμού.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης υπηρεσιών ISM αυξήθηκε στις 57,6 μονάδες τον Φεβρουάριο από 56,5 τον προηγούμενο μήνα. Κάθε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση του κλάδου.

Στην αγορά ενέργειας, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά από τρεις διαδοχικές πτώσεις παρόλο που προβλημάτισε η παραγωγή αργού στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η ρωσική παραγωγή τον Φεβρουάριο παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το Κρεμλίνο τηρεί εν μέρει τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,3% στα 53,33 δολάρια. Συνολικά στην εβδομάδα το πετρέλαιο υποχώρησε 1,2%.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο έναντι του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στήριζε τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα. Σήμερα το δολάριο σημείωσε πτώση 1% στο 1,0609 από 1,0508 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,5% στα 1.226 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο έχασε 2,5%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 2,49%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v