Ο Φλιν ανησύχησε τη Wall Street

Απέφυγε τα χειρότερα η Wall Street παρά τους τριγμούς που προκάλεσε δημοσίευμα για κατάθεση Φλιν κατά Τραμπ. Δυναμικό «come back» από τον Dow Jones. Στο επίκεντρο η ψηφοφορία στη Γερουσία για το φορολογικό νομοσχέδιο. Πάνω από τα 58 δολ. το πετρέλαιο.

Ο Φλιν ανησύχησε τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street μετά από δημοσίευμα ότι ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, όχι μόνο ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο FBI για τη συζήτηση που είχε με Ρώσο πρέσβη τον προηγούμενο Δεκέμβριο αλλά φέρεται και έτοιμος να καταθέσει κατά του πρώην πολιτικού του προϊσταμένου.

Σημειώνεται ότι στο άκουσμα της είδησης ο Dow Jones "βούλιαξε" 350 μονάδες για να κλείσει τελικά με πτώση μόλις 42 μονάδων

Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει τη ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ από τη Γερουσία. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί υποχρεώθηκαν να αναβάλλουν τη χθεσινή ψηφοφορία και να προχωρήσουν σε στοχευμένες αλλαγές προκειμένου να κερδίσουν τη ψήφο της πλειοψηφίας.

Η ελπίδα των ρεπουμπλικάνων είναι να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα σημάνει μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον Τραμπ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη εγκρίνει μια εκδοχή του κειμένου για τη φορολογική μεταρρύθμιση τη 16η Νοεμβρίου. Εάν όπως αναμένεται η Γερουσία εγκρίνει τη δική της, τα δύο σώματα θα πρέπει να εναρμονίσουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και να ξαναψηφίσουν. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει εγκριθεί οριστικά στα τέλη του χρόνου.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, μικρότερη της αναμενόμενης πτώση σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 58,2 μονάδες έναντι 58,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 58 μονάδες.

Αντίστοιχα, μειωμένες πωλήσεις ανακοίνωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Fiat Crysler το Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι πωλήσεις της GM υποχώρησαν κατά 2,9% σε σχέση με πέρυσι, στα 245.387 οχήματα και οι πωλήσεις της Fiat Crysler κατά 5% στα 154.919 οχήματα. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις της Ford αυξήθηκαν 7% στα 210.205 οχήματα.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ –με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας- να επεκτείνει το πλαφόν στην παραγωγή αργού έως τα τέλη του 2018. Σημειώνεται ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία παράγουν το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1,7% στα 58,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,17% ή 42 μονάδων στις 24.230, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,2% στις 2.642 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 6.847 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1%) και Verizon (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-1,9%) και Boeing (-1,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1896 δολ. από 1,1903 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.282 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε χαμηλότερα 0,7%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v