Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall με το βλέμμα στην Ουάσικγτον

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι τρεις δείκτες στην αμερικανική αγορά. Απώλειες για το δολάριο. Αλμα 5% για τη Merck. Πτώση 1,1% για το αργό.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall με το βλέμμα στην Ουάσικγτον

Διαγράφουν τα κέρδη οι αμερικάνικες μετοχές μετά την άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανή παύση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,05% στις 25.790 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,45% στις 7.222 μονάδες, ενώ ο S&P κινείται 0,3% χαμηλότερα στις 2.777 μονάδες. 

Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει ένα νομοσχέδιο ως την Παρασκευή για να αποφύγει μια πλήρη παύση της λειτουργίας της κυβέρνησης. Το σημείο τριβής ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς είναι ο μεταναστευτικός νόμος που θέλουν να περάσουν οι Δημοκρατικοί.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε στις 17,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 19,6 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης θα διαμορφωθεί στις 18,6 μονάδες.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση από τότε που ο δείκτης έφτασε τις 28,1 μονάδες τον Οκτώβριο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Citigroup ανακοίνωσε ζημίες 18,3 δισ. δολάρια ή 7,15 δολάρια ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο, με τα κέρδη της να «διαγράφονται» από φορολογική επιβάρυνση 22 δισ. δολάρια, που σχετίζεται με τον νέο φορολογικό νόμο.

Χωρίς τη φορολογική επιβάρυνση, η τράπεζα θα κατέγραφε κέρδη 1,28 δολάρια, ξεπερνώντας το 1,19 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η τράπεζα είχε κέρδη 3,57 δισ. δολάρια ή 1,14 δολάρια ανά μετοχή.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 17,26 δισ. δολάρια από 17,01 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. 

Στα ομόλογα, χαμηλότερα κινείται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, υποχωρώντας δύο μονάδες βάσης στο 2,52%.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,01% στα 1.335 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση 1,1% στα 63 δολάρια το βαρέλι. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Merck πραγματοποιεί άλμα 5%, το υψηλότερο από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Άνοδο 2% σημειώνει η μετοχή της Amazon στα 1.330 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό. Πρόκειται για τη δέκατη διαδοχική συνεδρίαση στην οποία η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου κινείται ανοδικά.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v