Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Β. Κορέα

Σε θετικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο μόλις 10 μονάδων. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο. Υποχώρησε το δολάριο.

Μικρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Β. Κορέα

Η επαναπροσέγγιση Νότιας και Βόρειας Κορέας οδήγησε σε κέρδη τη Wall Street.

Ειδικότερα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει Σύνοδο Κορυφής με τη Βόρεια Κορέα τον Απρίλιο, την πρώτη μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Βόρεια Κορέα θα αναστείλει τις δοκιμές όπλων και θα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι δασμοί Τραμπ και οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ.

«Οι αρκούδες θα επιστρέψουν αν ο πρόεδρος Τραμπ επιμείνει στον προστατευτισμό», προέβλεψε ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research. «Ωστόσο είναι πιθανό να κάνει πίσω αν η αγορά συνεχίσει να αντιδρά αρνητικά στις ανακοινώσεις υπέρ του προστατευτισμού».

Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ντάλας, Robert Kaplan υποστήριξε ότι οι «εμπορικές διαπραγματεύσεις» των ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει τις οικονομικές του προβλέψεις, προτρέποντας τη Fed να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών στις εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι παραγγελίες αγαθών μειώθηκαν κατά 1,4% έναντι αύξησης 1,8% τον Δεκέμβριο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,04% ή 10 μονάδων στις 24.883, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 2.728 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,56% στις 7.372 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,7%) και Intel (1,6%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-1,3%) και UnitedHealth (-1,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, οριακά ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την πρόβλεψη της ΙΕΑ ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια ενώ η παραγωγή θα αυξηθεί μεν, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς. Το πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε 0,1% στα 62,60 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,2% στα 1.335 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,2409 από 1,2336 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου "έχασε" μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,87%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v