Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο. Σε ρεκόρ οι μετοχές των Apple και Amazon. Σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τη μετοχή της Apple (+0,9%) να κλέβει τις εντυπώσεις πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 191,93 δολ.

«Μόνη της η Apple έχει συνεισφέρει 23% στα κέρδη του S&P τον Μάιο. Και όταν η Apple πιάνει νέα ρεκόρ, τότε υπάρχει η αίσθηση ότι όλα πάνε καλά για την αμερικανική οικονομία», σχολίασε ο Jeff Kilburg, CEO της KKM Financial.

Πέρα από την Apple, νέο ιστορικό υψηλό έπιασε και η μετοχή της Amazon, σημειώνοντας άνοδο 1,4% στα 1.663,52 δολ.

Τα κέρδη στον τεχνολογικό κλάδο στήριξε και η μετοχή της Microsoft μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της πλατφόρμας GitHub έναντι 7,5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την GitHub, οι χρήστες της πλατφόρμας φτάνουν τους 27 εκατ. Η Microsoft ενισχύθηκε 0,9% στα 101,68 δολ.

Επιπλέον, παραμένει θετικός ο αντίχτυπος από τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής.
Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία έπιασε χαμηλό 18 ετών τον Μάιο στο 3,8% ενώ δημιουργήθηκαν 223.000 θέσεις εργασίας από 188.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης άφησαν σε δεύτερη μοίρα τις ανησυχίες για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο καθώς οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας ολοκληρώθηκαν το σαββατοκύριακο χωρίς συμφωνία.

«Οι αγορές παραμένουν ψύχραιμες αν και αυξάνονται οι φόβοι ενός εμπορικού πολέμου», παρατήρησε ο επικεφαλής της London Capital Group, Jasper Lawler.

Παράλληλα, θετικά αντέδρασε η αγορά στην απόφαση Τραμπ να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου. «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη διαδικασία», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 0,8% από πτώση 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,72% ή 179 μονάδων στις 24.813, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 2.746 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα υψηλότερα κατά 0,69% στις 7.606 μονάδες.

Σήμερα, τη μεγαλύτερη άνοδο στον βιομηχανικό δείκτη σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+3%) και Merck & Co (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι General Electric (-2,9%) και Exxon Mobil (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (-1,6%) υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών, στα 64,75 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.297 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1695 από 1,1658 την Παρασκευή.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,94%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v