Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιταλική κρίση «τρόμαξε» τη Wall Street

Στο κόκκινο έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή των απωλειών τις τράπεζες. «Βουτιά» 4,3% για τη JP Morgan. Απέφυγε τα χειρότερα ο Dow Jones που είχε φτάσει να χάνει σχεδόν 500 μονάδες. Στο 2,77% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Η ιταλική κρίση «τρόμαξε» τη Wall Street

Βαριές απώλειες κατέγραψε και η Wall Street καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στον ευρωπαϊκό νότο προκαλεί ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η διαφαινόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας να αποδεχτεί την επιλογή του υπουργού Οικονομικών από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα, σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, οδήγησαν το χρηματιστήριο του Μιλάνου σε «βουτιά» 2,65% και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης σε πτώση 2,49%.

Τις ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου ακολούθησε και η Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί έως και 490 μονάδες. Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των JP Morgan και Goldman Sachs να καταγράφουν πτώση 4,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να απομακρύνεται περεταίρω από το ψυχολογικό όριο του 3%, σημειώνοντας πτώση 15 μονάδων βάσης στο 2,77% και η απόδοση του 30ετούς υποχωρεί κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,96%.

Στο μεταξύ, θετικά βλέπουν οι αναλυτές την προοπτική συνεννόησης ΗΠΑ- Βόρεια Κορέας για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην επικεφαλής κατασκοπίας της Βόρειας Κορέας Kim Yong Chol οδεύει στις ΗΠΑ μετά από μια μικρή στάση στην Κίνα προκειμένου να διαπραγματευτεί με Αμερικανούς αξιωματούχους την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουνίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,58% ή 391 μονάδων στις 24.361, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,16% στις 2.689 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στις 7.396 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Coca Cola (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από JP Morgan, Goldman Sachs) κατέγραψαν οι American Express (-3,4%) και General Electric (-3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,7% στα 66,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.304 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1537 από 1,1625 την προηγούμενη μέρα. Νωρίτερα, το αμερικανικό νόμισμα είχε πιάσει υψηλό 10 μηνών στο 1,1510.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v