Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 420 μονάδες. Στο 4,55% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση για τον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Πτώση στη Wall Street μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 3,2% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση, όση και τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, προειδοποίησε ότι τα στοιχεία που έδειξαν νέα άνοδο του πληθωρισμού τον Μάρτιο αφήνουν ανοιχτό τον κίνδυνο η επόμενη κίνηση της Fed να είναι αύξηση αντί για μείωση επιτοκίων. «Πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά την πιθανότητα η επόμενη κίνηση για τα επιτόκια να είναι ανοδική αντί για καθοδική» τόνισε ο Σάμερς στο Bloomberg.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,09% ή 422 μονάδες στις 38.461, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,95% στις 5.160 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,84% στις 16.170 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+1,5%) και Procter & Gamble (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-3%) και Home Depot (-2,9%).

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν ανησυχίες τον περασμένο μήνα ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού μπορεί να έχει παγώσει και ίσως απαιτείται μια μεγαλύτερη περίοδος υψηλών επιτοκίων για να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις των τιμών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά την αβεβαιότητά τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» τονίζεται στα πρακτικά.

Παράλληλα, η νέα άνοδος του πληθωρισμού προκάλεσε «εκτόξευση» στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 4,55% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 22 μονάδες βάσης στο 4,97%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,1% στα 86,17 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 2.354 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0738 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v