Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Προβληματίζουν τα τελευταία στοιχεία για πληθωρισμό

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου δείχνουν ότι υπάρχει γενικότερη ανησυχία για το πώς εξελίσσεται η μάχη κατά του πληθωρισμού. Μεγαλύτερη βεβαιότητα χρειάζονται οι αξιωματούχοι πριν ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων.

Fed: Προβληματίζουν τα τελευταία στοιχεία για πληθωρισμό

Αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν ανησυχίες τον περασμένο μήνα ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού μπορεί να έχει παγώσει και ίσως απαιτείται μια μεγαλύτερη περίοδος υψηλών επιτοκίων για να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις των τιμών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου. 

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά την αβεβαιότητά τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» τονίζεται στα πρακτικά. 

Oι αξιωματούχοι της Fed συζητούν κατά πόσον είναι μεγαλύτερος κίνδυνος να παραμείνει η νομισματική πολιτική σφιχτή για πολύ καιρό ή να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε πρόωρη χαλάρωση. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, κάποιοι αξιωματούχοι συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι κάποια σημαντικά συστατικά του δείκτη τιμών καταναλωτή θα αρχίσουν να επιβραδύνονται, όπως η στέγαση, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας θα επιτρέψει στην ανάπτυξη να παραμείνει ισχυρή παρά την πτώση του πληθωρισμού. 

Αλλά τα πρακτικά δείχνουν ότι υπάρχει γενικότερη ανησυχία για μια μάχη κατά του πληθωρισμού που στην αρχή της χρονιάς φαινόταν να εξελίσσεται ευνοϊκά. 

«Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε δείκτες που αποκαλύπτουν μια ισχυρή δυναμική στην οικονομία και σε απογοητευτικές μετρήσεις για τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες» ενώ επανέλαβαν ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η πτώση του πληθωρισμού προτού μειώσουν τα επιτόκια, επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 19 με 20 Μαρτίου. 

«Κάποιοι αξιωματούχοι» υποστήριξαν ότι υπάρχει κίνδυνος η νομισματική πολιτική της Fed να αποδειχθεί «λιγότερο περιοριστική από ότι θα ήταν επιθυμητό, το οποίο θα ενίσχυε τη δυναμική της συνολικής ζήτησης και θα ασκούσε ανοδική πίεση στον πληθωρισμό», σημειώνεται στα πρακτικά. 

Τα πρακτικά δείχνουν επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed έκρινε ότι θα ήταν συνετό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης του τεράστιου χαρτοφυλακίου της κεντρικής τράπεζας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v