Στις τράπεζες τα σκήπτρα της ανόδου στη Wall

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εμφάνισε η αμερικανική αγορά, υποχωρώντας ωστόσο από τα υψηλά ημέρας, με τράπεζες, ασφαλιστικές και αυτοκινητοβιομηχανίες στο επίκεντρο. Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εμφάνισε η αμερικανική αγορά, υποχωρώντας ωστόσο από τα υψηλά ημέρας, με τράπεζες, ασφαλιστικές και αυτοκινητοβιομηχανίες στο επίκεντρο. 

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.848,95 μονάδες με άνοδο 0,67% ενώ έφθασε να ενισχύεται έως και κατά 200 μονάδες, πλησιάζοντας οριακά το ορόσημο των 13.000 μονάδων. Ο Nasdaq εμφάνισε κέρδη 0,99%, στις 2.428,92 μονάδες, ενώ άνοδο 0,64% κατέγραψε και ο S&P, στις 1.388,81 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν και πάλι ενισχυμένος, με 3 δισ. τίτλους να διακινούνται στο NYSE και 1,4 δισ. μετοχές στο Nasdaq. Στο 2 προς 1 η σχέση ανοδικών-πτωτικών.

Τη σημερινή συνεδρίαση σηματοδότησαν οι εταιρικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, εν μέσω ενίσχυσης του δολαρίου, σημαντικής πτώσης για πετρέλαιο και χρυσό και σενάρια αναφορικά με τις κινήσεις της Fed, εν όψει και της αναμενόμενης μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη και μετά να παραμείνει στο «παρασκήνιο». Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η Lehman Brothers, σημειώνοντας ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και θα τηρήσει στάση αναμονής έως το Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, πτώση 0,3% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών το Μάρτιο στις ΗΠΑ, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,1%, καθώς επιβαρύνθηκαν από την απεργία στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ωστόσο, η υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε χαμηλά 2 μηνών ισχυροποίησε τα σενάρια περί «πρόσκαιρης ύφεσης» και βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ από το β’ τρίμηνο.

Στην αγορά, ισχυρά κέρδη εμφάνισαν οι τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις το τελευταίο διάστημα λόγω αρνητικών εκπλήξεων στα αποτελέσματα α' τριμήνου.

Από τις μετοχές του Dow Jones, εντύπωση προκάλεσε το 8,4% για την ασφαλιστική AIG και το 8% για την General Motors, η οποία επωφελήθηκε από την επιστροφή της Ford στην κερδοφορία.

Κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Apple μετά την ανακοίνωση αύξησης των κερδών κατά 36%, αν και η εταιρία εξέδωσε συντηρητικές προβλέψεις για το β’ τρίμηνο.

Πτώση άνω του 8% για τη Whirpool μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη 2008.

«Βουτιά» 12% για τον τίτλο της Starbucks μετά την προειδοποίηση κερδοφορίας που εξέδωσε για το β’ τρίμηνο και το 2008.

Πτώση για τη μετοχή της Amazon, με τους επενδυτές να απογοητεύονται από τα στάσιμα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρίας.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 2,44%, στα 14,82 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε, υποχώρησε κατά 0,67%, στα 45,54 δολάρια. Κέρδη 0,58% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 10,44 δολάρια.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 6.050,70 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,39% στις 6.821,32 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να κλείνει με απώλειες 0,31% στις 4.929,55 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v