Wall: Ήπια κέρδη μετά το ok για σχέδιο διάσωσης

Κέρδη αν και χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας καταγράφει η Wall Street μετά την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού κλάδου από το Κογκρέσο και το deal των Wachovia-Wells Fargo. Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Κέρδη αν και χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας καταγράφει η Wall Street μετά την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού κλάδου από το Κογκρέσο και το deal των Wachovia-Wells Fargo.

Ειδικότερα, μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις η αμερικανική αγορά ξεκίνησε σήμερα έντονα ανοδικά, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά την συμφωνία εξαγοράς της Wachovia από την Wells Fargo, έναντι 15 δισ. δολαρίων σε μετοχές.

Είδηση η οποία όμως προκάλεσε την αντίδραση της Citigroup, η οποία με σχετική ανακοίνωσή της ζητά να ανακληθεί η συμφωνία των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τους όρους συμφωνίας αποκλειστικότητας που έχει συνάψει η ίδια με την Wachovia.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς πριν από λίγο η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του σχεδίου Paulson για την διάσωση του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας, με 263 ψήφους υπέρ έναντι 171 κατά.

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες ενισχύθηκαν από την νέα μείωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, «ψαλλιδίζουν» τα κέρδη των βασικών δεικτών που υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι νέες θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 159.000, έναντι εκτιμήσεων για περιορισμό τους κατά 105.000 θέσεις.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones έχοντας υποχωρήσει από το υψηλό ημέρας, κινείται στις 10.571,26 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,84%, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,98%, στις 1.996,11 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.126,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,11%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο προσκήνιο βρίσκονται οι τίτλοι του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου.

Εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 70% σημειώνει η μετοχή της Wachovia, μετά την ανακοίνωση του deal με την Wells Fargo, ο τίτλος της οποίας ενισχύεται κατά 7%. Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δέκα ποσοστιαίων μονάδων εμφανίζει η μετοχή της Citigroup, που επιχειρεί να μπλοκάρει το προαναφερόμενο deal.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, εν μέσω εκτιμήσεων για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και αισιοδοξίας για ψήφιση του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 2,26%, στις 4.980,25 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 2,41%, στις 5.797,03 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 2,96% υψηλότερα, στις 4.080,75 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v