Σε χαμηλά 11 ετών κινείται ο Dow Jones

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται για άλλη μια συνεδρίαση στη Wall Street, εν αναμονή της κρίσιμης περιόδου αξιολόγησης των τραπεζών, με τις μετοχές της Citi και της BofA να παραμένουν σε ανοδική τροχιά. Πτώση στην Ευρώπη.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται για άλλη μια μέρα στη Wall Street, εν αναμονή της κρίσιμης περιόδου αξιολόγησης των αμερικανικών τραπεζών, με τις μετοχές της Citi και της BofA να διατηρούνται παρ'όλα αυτά σε ανοδική τροχιά ύστερα από την απομάκρυνση του σεναρίου πλήρους κρατικοποίησής τους. 

Οι διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι θα στηρίξουν τις μεγάλες τράπεζες προκειμένου να επιβιώσουν της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν καθησυχάζουν τους επενδυτές καθώς εντείνονται οι φήμες στην αγορά για ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων μεγάλων τραπεζικών ομίλων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Παράλληλα, παρά την απουσία ανακοινώσεων, μακροοικονομικών στοιχείων, παραμένει η ανησυχία στην αγορά όσον αφορά την αμερικάνικη οικονομία.

Ο κλάδος που ασκεί της μεγαλύτερες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι αυτός της τεχνολογίας. Άλλωστε ο Nasdaq "γύρισε" πρώτος σε αρνητικό έδαφος, μετά το συγκρατημένα αισιόδοξο άνοιγμα, παρασέρνοντας στο "κόκκινο" το σύνολο της αγοράς.

Ενδεικτικά, εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple και η Intel υποχωρούν άνω του 4%.

Η Bank of America σημειώνει άνοδο 5%, η Citigroup 10%, η JPMorgan Chase σε αρνητικό έδαφος κατά 4%, η General Motors ενισχύεται κατά 3% ενώ οριακά, μόλις 1%, υποχωρεί η Chevron.

Στο μεταξύ, προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών, το γεγονός ότι παρά την ισχυρή ρευστότητα που παρείχε η κυβέρνηση στις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Crysler, αυτές συνεχίζουν σταθερά την πτωτική τους πορεία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,87% στις 7.227 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 2,04% στις 754 μονάδες και ο Nasdaq 2,32% στις 1.407 μονάδες. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Wall Street ενώ σημειώνεται ότι ο Dow αγγίζει χαμηλά 11 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο S&P 500, στην τελευταία συνεδρίαση της παρασκευής, κατέγραψε χαμηλά Νοεμβρίου, ενώ ο Dow Jones αντίστοιχα, έκλεισε σε χαμηλά Δεκεμβρίου 2002.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,93%, στις 175,29 μονάδες, ενώ σημειώνεται ότι ο δείκτης από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχει απολέσει πάνω από το 7,5% της αξίας του.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,99% διαμορφωμένος στις 3.850,73 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια της Γερμανίας και Γαλλίας. Ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,95% στις 3.936,45 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,82% στις 2.727,87 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v