Κράτησε τις 12.000 μονάδες ο Dow Jones

Οριακές απώλειες για Dow, S&P παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης και στο λιανικό. Προβληματισμός για ανεργία. Περιορίστηκαν οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Οριακές απώλειες για Dow, S&P παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία τόσο στον κλάδο της μεταποίησης όσο και στο λιανικό εμπόριο. Άνοδος για Nasdaq. Περιορίστηκαν οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Πτώση στις ευρωαγορές.

Σε περιορισμένους εύρους ρευστοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές μετά το «άλμα» σχεδόν 500 μονάδων του Dow την προηγούμενη μέρα, με αφορμή την κοινή απόφαση 6 Κεντρικών Τραπεζών να ενισχύσουν την ρευστότητα σε δολάρια στις αγορές παγκοσμίως.

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα-με εξαίρεση τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας- κράτησαν σε οριακά επίπεδα τις απώλειες στη Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq ωστόσο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του σε θετικό έδαφος.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 52,7 τον Νοέμβριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σταθερά πάνω από το όριο του 50 που αποτελεί επίπεδο ανάπτυξης του κλάδου.

Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο οι μεγάλες αλυσίδες ανακοίνωσαν ικανοποιητικά μεγέθη πωλήσεων τον Νοέμβριο χάρη στις πωλήσεις ρεκόρ του τριήμερου της Μαύρης Παρασκευής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης National Retail Federation, αριθμός ρεκόρ καταναλωτών -226 εκατομμύρια- βγήκαν για ψώνια στο 3ήμερο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, δαπανώντας κατά μέσο όρο 400 δολάρια (9,3% περισσότερα από πέρσι) και ανεβάζοντας την συνολική δαπάνη στο ρεκόρ των 52,4 δισ. δολ.

Ωστόσο στην αγορά εργασίας οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, ξεπερνώντας το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000 αιτήσεων.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο μετά την μήνυση που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης εναντίον 5 μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών ομίλων με την κατηγορία εφαρμογής καταχρηστικών πρακτικών σε διαδικασίες πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι η μήνυση κατατέθηκε σε δημόσιο δικαστήριο της Βοστώνης κατά των Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo και Ally Financial.

Πτώση 2% για τη μετοχή της Citigroup και 0,7% για τη Wells Fargo. Άνοδος 2% για την Bank of America.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η καλή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων και η μείωση στην απόδοση των γαλλικών χρεογράφων δεν στάθηκαν αρκετά ώστε να κλείσουν με θετικό έδαφος οι σημαντικότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 100,10 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,15% στα 1.747 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 6%, στα 2,48 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 2,5%, στα 15,32 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,21%, στις 12.020,03 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,19%, στις 1.244,59 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα κατά 0,22%, στις 2.626,20 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η ισπανική κυβέρνηση πώλησε με επιτυχία ομόλογα ύψους 3,75 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων της Γαλλίας μειώθηκε.

Οι εξελίξεις ήταν ευνοϊκές, αλλά οι βασικοί δείκτες έκλεισαν πτωτικά εξαιτίας ρευστοποιήσεων κερδών μετά το δυναμικό ράλι τιμών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,29% χαμηλότερα στις 5.489 μονάδες, ο DAX 0,87% στις 6.036 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,78% στις 3.130 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v