Οικονομία και Ευρώπη ώθησαν τη Wall Street

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων στην Ευρώπη, οδήγησαν σε άνοδο τη Wall. "Βουτιά" 7,5% για τη Citigroup. Ανέκαμψε το ευρώ. Επέστρεψε πάνω από τα $100 το πετρέλαιο.

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων στην Ευρώπη, οδήγησαν σε άνοδο τη Wall. Βουτιά 7,5% για τη μετοχή της Citigroup. Ανέκαμψε το ευρώ. Επέστρεψε πάνω από τα $100 το πετρέλαιο.

Ειδικότερα, η αισθητή βελτίωση του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα και η απροσδόκητη μείωση στο κόστος δανεισμού στις δημοπρασίες ισπανικών και ελληνικών ομολόγων, στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
 
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης Empire ανήλθε τον Ιανουάριο στις 13,5 μονάδες, σε υψηλό 10 μηνών και στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 8,9% , σημαντικά πάνω από τα επίπεδα ανησυχίας των αναλυτών, με τον εγχώριο χρηματιστηριακό δείκτη να κερδίζει 4%.

Επιπλέον, καλά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Wells Fargo (+1,2%) καθώς τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 20%, διαμορφούμενα στα 20 δισ. δολάρια.

Στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι επενδυτές αγνόησαν την υποβάθμιση της άριστης αξιολόγησης της γαλλικής οικονομίας από την S&P και επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην απροσδόκητη μείωση του κόστους δανεισμού σε Ισπανία και Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές: Οι τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων σε Ισπανία και Ελλάδα δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι ενδεχομένως οι ευρωπαϊκές οικονομίες καταφέρουν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους από τις αγορές χωρίς σημαντικές «πιέσεις».

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, απογοητευτικά χαρακτηρίστηκαν από τους αναλυτές τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η Citigroup καθώς τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 11% με τις σημαντικότερες ζημιές να καταγράφονται στην επενδυτική τραπεζική.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι και συγκεκριμένα στα 100,75 δολ., σημειώνοντας άνοδο 2%. Υψηλότερα και η τιμή του χρυσού στα 1.655 δολ./oz.

Επιπλέον στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε σήμερα σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,276 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 7,1% στο 1,95 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 3,5%, στα 17,28 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,48%, στις 12.482,07 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,36%, στις 1.293,67 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,64%, στις 2.728,08 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι επιτυχημένες δημοπρασίες εντόκων και ομολόγων από την Ισπανία, την Ελλάδα αλλά και το EFSF καθώς και η αναρρίχηση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στην Γερμανία, στήριξαν σε πειστική ανάκαμψη τους βασικούς δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 5.694 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,82% στις 6.333 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 1,4% στις 3.270 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v