Η αγορά ακινήτων κράτησε τη Wall στο "πράσινο"

Τα θετικά στοιχεία από την αγορά ακινήτων αλλά και η απόφαση της Tράπεζας της Ιαπωνίας για παροχή περαιτέρω ρευστότητας χάρισαν μικρά κέρδη στη Wall Street. Πτώση 3,5% για το πετρέλαιο. Kέρδη στις ευρωαγορές.

Τα θετικά στοιχεία από την αγορά ακινήτων αλλά και η απόφαση της Tράπεζας της Ιαπωνίας για παροχή νέας ρευστότητας χάρισαν μικρά κέρδη στη Wall Street. Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου. Kέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 7,8% τον Αύγουστο. Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το περίπου +2% που ανάμεναν οι αναλυτές.

Οι μεταπωλήσεις, δηλαδή οι πωλήσεις παλαιών και όχι νεόδμητων κατοικιών, είχαν αυξηθεί 2,3% τον Ιούλιο.

Επιπροσθέτως οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα 2,3%, ενώ οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών μειώθηκαν 1,1%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι ανεγέρσεις των νέων κατοικιών θα αυξηθούν 2,8% και οι εκδόσεις αδειών θα μειωθούν 1,9%.

Τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων ώθησαν υψηλότερα μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο όπως οι PulteGroup, DR Horton, Whirpool, Lennar. Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν επίσης οι Home Depot, Wal –Mart, Caterpillar.

Θετικά επέδρασε στην ψυχολογία των επενδυτών, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς και η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων κατά 10 τρισ. γεν (126,7 δισ. δολ.) στα περίπου 80 τρισ. γεν.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο που κυμαίνεται μεταξύ μηδέν και 0,1%.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν οι ενεργειακές μετοχές, που σημείωσαν πτώση μετά την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Στο "κόκκινο" έκλεισαν οι τίτλοι των Chevron, ExxonMobil, Ηalliburton, Schlumberger, όπως επίσης των Boeing, Hewlett Packard.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου έκλεισε την συνεδρίαση στα $92,30 ανά βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες 3,5%, έχοντας υποχωρήσει έως τα $91,55. Ο χρυσός σημείωσε οριακά κέρδη και έκλεισε στα $1769,3 ανά ουγκιά.

Λίγο πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 0,78%, στα 2,56 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1,06%, στα 18,9 δολάρια.

Ο Dow Jones σημείωσε ήπια άνοδο 0,1% και έκλεισε στις 13.578 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,16%, στις 3.183 μονάδες. Ανοδος 0,12% για τον S&P, στις 1.461 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,35% στις 5.888 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με κέρδη 0,59% στις 7.391 μονάδες. Ο CAC κατέγραψε άνοδο 0,54%στις 3.531 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v