Εορταστική διάθεση στη Wall Street

Οι προσδοκίες για αποδοτική «Μαύρη Παρασκευή» στο λιανεμπόριο, οδήγησαν σε άνοδο 1,3% τη Wall. Έπιασαν τις 13.000 και τις 1.400 μονάδες, Dow και S&P, αντίστοιχα. Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3%.

Οι προσδοκίες για μια αποδοτική «Μαύρη Παρασκευή» στο λιανεμπόριο, οδήγησαν σε άνοδο 1,3% τη Wall Street. Έπιασε στις 13.000 μονάδες ο Dow και τις 1.400 μονάδες ο S&P.

Εβδομαδιαία κέρδη 3% για Dow Jones, 3,6% για S&P και 4% για Nasdaq.

Αναλυτικά, επενδυτές και αναλυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια καλή «Μαύρη Παρασκευή» για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ καθώς η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται το σημείο έναρξης της εορταστικής εμπορικής περιόδου καθώς αποτελεί το σημείο ανάκαμψης- το πέρασμα των επιχειρήσεων στη κερδοφορία.

Επιπλέον, η απροσδόκητη άνοδος της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Νοέμβριο, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo ενισχύθηκε στις 101,4 μονάδες έναντι 99,5 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παραμένοντας στο ευρωπαϊκό μέτωπο των εξελίξεων οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι στις 26 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Παράλληλα, αισιοδοξία επικρατεί στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ότι σύντομα οι διαπραγματεύσεις Obama – Κογκρέσου θα αποδώσουν και θα αποφευχθεί η αυτόματη περικοπή δαπανών και αύξησης της φορολογίας της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστό λόγω του εορτασμού της «Ημέρας των Ευχαριστιών» ενώ σήμερα η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε τρεις ώρες νωρίτερα λόγω της ημιαργίας της «Μαύρης Παρασκευής».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 88,30 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,4% στα 1.752 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 6,3% στα 2,31 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,5% στα 22,36 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 1,35%, στις 13.009,68 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,3% κλείνοντας στις 1.409,16 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,38% στις 2.966,85 μονάδες.

Πέντε συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις σημείωσαν αυτή την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιδρώντας στις σημαντικές απώλειες των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Μια σειρά ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα για μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, όπως η σημερινή ανέλπιστη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία, ενέπνευσαν αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 5.819 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,88% στις 7.309 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,88% υψηλότερα στις 3.529 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v