Το "plan B" έφερε την πτώση στη Wall Street

Η απόρριψη του “plan B” από τον Λευκό Οίκο προσγείωσε τις προσδοκίες των επενδυτών στη Wall. Έχασε το υψηλό 2 μηνών ο S&P. Στήριξη από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Άνοδος για το πετρέλαιο. Σε υψηλό 19 μηνών οι ευρωαγορές.

Η απόρριψη από τον Λευκό Οίκο του σχεδίου β’ για την αποφυγή του επονομαζόμενου "δημοσιονομικού γκρεμού" στις ΗΠΑ, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Στο σχέδιο του επικεφαλής της βουλής των Αντιπροσώπων μεταξύ άλλων προτεινόταν η παράταση των φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «Οι επενδυτές μπορεί να απογοητεύτηκαν με τη σημερινή είδηση όμως δεν παύουν να πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και στο τέλος η οικονομία τον ΗΠΑ θα αποφύγει το δημοσιονομικό γκρεμό».

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 861.000 κατοικίες (στο 12μηνο) ενώ οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν κατά 3,6%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, φαίνεται να απομακρύνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και την απροσδόκητη άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν 2 ετών, κάτω από τις 1.000 μονάδες βάσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,7% στα 89,40 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,1% στα 1.670 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε κέρδη 10,6% στα 1,89 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 3% στα 22,19 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,74%, στις 13.251,90 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,76% κλείνοντας στις 1.435,81 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,33% στις 3.044,36 μονάδες.

Πολύ ευνοϊκός ήταν ο αντίκτυπος στις ευρωαγορές από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που απομακρύνει αισθητά τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν με ευρεία άνοδο και το ευρώ εκτινάχθηκε, ενώ τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα της ευρω-περιφέρειας διολίσθησαν σε πολύμηνα χαμηλά.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 5.962 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,2% στις 7.669 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,45% υψηλότερα στις 3.665 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,43% κι έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 19 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v