Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το plan B για κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο

Συνεχίζεται η... εγχώρια στενότητα στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Τα μέτρα που λαμβάνονται και γιατί μέχρι τώρα η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη. Ποιες είναι οι άλλες εναλλακτικές, σε περίπτωση επιδείνωσης. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες.

Το plan B για κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο

Oι εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της στενότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, ως συνέχεια αυτής που έγινε την αμέσως προηγούμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι εφόσον το αναμενόμενο για αύριο μεγάλο φορτίο υγροποιημένου αλγερινού αερίου (140.000 κ.μ.) δεν καταστεί δυνατό να αφιχθεί λόγω της ισχυρής θαλασσοταραχής, να εφαρμοστούν σταδιακά μέτρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να περιοριστεί η λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί η ημερήσια κατανάλωση στα επίπεδα του 1,8 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων, να μειωθούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των 5.000 μεγαβατωρών και να υποκατασταθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο από πετρέλαιο ντίζελ, στις μονάδες που έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, όπως γίνεται σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, θα αξιοποιούνται οι δυνατότητες των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Στην περίπτωση που για οποιαδήποτε αιτία επιδεινωθεί η κατάσταση, τότε μπορούν να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα, όπως περικοπή φορτίων σε βιομηχανικές μονάδες που συμμετέχουν στον μηχανισμό διακοψιμότητας και πλήρης περικοπή των εξαγωγών.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει λόγος για τη λήψη παρόμοιων μέτρων, ενώ η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v