Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Συναγερμός και αυξημένες εισαγωγές LNG

Αυξημένη ζήτηση στο φυσικό αέριο, λόγω υπερλειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το πρόβλημα με τα πυρηνικά της Γαλλίας και οι επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. Πώς αντιμετωπίζει η ΔΕΠΑ το θέμα. Σύσκεψη χθες το βράδυ στη ΡΑΕ.

ΔΕΠΑ: Συναγερμός και αυξημένες εισαγωγές LNG

Συνθήκες αυξημένης ζήτησης που προκαλεί στενότητα στην τροφοδοσία του ελληνικού δικτύου με φυσικό αέριο αντιμετωπίζουν η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ την τελευταία εβδομάδα.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εξέταση της κατάστασης, ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ, το όποιο έλλειμμα καλύπτεται μέχρι στιγμής με αυξημένες εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου αερίου, πέραν αυτών που είχε προγραμματίσει να παραλάβει.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στους διαχειριστές και έχει προκύψει λόγω της μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία από πυρηνικά εργοστάσια. Συγκεκριμένα μεγάλος αριθμός πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Νοέμβριο για προληπτικούς λόγους, μετά τη διαπίστωση προβλημάτων ποιότητας σε υλικά που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία τους.

Το έλλειμμα της ηλεκτροπαραγωγής των πυρηνικών της Γαλλίας καλύπτεται από τις μονάδες φυσικού αερίου, άλλες μονάδες στερεών καυσίμων και από εισαγωγές. Έτσι το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικού στη Γαλλία είχε επιπτώσεις στη ροή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα δίκτυα είναι συνδεμένα και πλέον αποτελούν ενιαία αγορά, όπως και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα φάνηκαν με τη μείωση των εισαγωγών από τα βόρεια σύνορα (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία) καθώς οι ποσότητες που εισέρρεαν στο ελληνικό δίκτυο κινούνται κυρίως Β-ΒΔ για την κάλυψη των αναγκών της Κεντρικής Ευρώπης.

Έτσι οι ποσότητες που λείπουν στο ελληνικό σύστημα από τις εισαγωγές καλύπτονται από την παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους αύξησαν σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν και αυτή αυξημένη λόγω χειμώνα και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η ζήτηση φυσικού αερίου τις τελευταίες μέρες κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 215.000 μεγαβατωρών, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 17,5-18,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 24ωρο. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η διασύνδεση Σιδηρόκαστρο-Κούλατα λειτουργεί σχεδόν σταθερά πάνω από 100.000 μεγαβατώρες το 24ωρο (έως και 9 εκατομμύρια κυβικά), εξαντλώντας τη δυναμικότητά της. Η διασύνδεση των Κήπων δεν προσφέρει πάνω από 25.000 μεγαβατώρες ή 2,2 εκατομμύρια κυβικά, αφού, όπως κάθε χειμώνα, η Τουρκία όταν η κατανάλωση αυξάνεται στο δικό της δίκτυο, έχει δικαίωμα να περικόπτει τη ροή προς Ελλάδα.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΔΕΠΑ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για κάλυψη των επιπλέον αναγκών με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Μέχρι στιγμής, έναντι ενός φορτίου των 72.000 κυβικών μέτρων LNG το οποίο επρόκειτο να παραληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου, η ΔΕΠΑ έχει καταφέρει σε συνεννόηση με την αλγερινή Sonatrach να φέρει μέχρι στιγμής δύο φορτία των 72.000 κυβικών. Αναμένει δε ακόμη ένα φορτίο των 140.000 κυβικών μέτρων την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της εταιρείας, η ΔΕΠΑ καλύπτει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v