Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ..."κτηματολόγιο" της αγοράς τηλεπικοινωνιών

Το…«κτηματολόγιο» της τηλεφωνικής και ευρυζωνικής αγοράς δημιουργεί η ΕΕΤΤ με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφόρησης του Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου (GIS) που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ.  

  • του Ηλία Ντράλλου
Το ...κτηματολόγιο της αγοράς τηλεπικοινωνιών
Το…«κτηματολόγιο» της τηλεφωνικής και ευρυζωνικής αγοράς, που θα δίδει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γνωρίζουν σε χαρτογραφική απεικόνιση τα κέντρα και δίκτυα όλων των παρόχων, ώστε να προσδιορίζουν την ποιότητα σύνδεσής τους, δημιουργεί η ΕΕΤΤ με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφόρησης του Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου (GIS).

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, η οποία παρουσιάστηκε σε πιλοτική μορφή για πρώτη φορά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στη Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα σύστημα που συνδυάζει πληροφορίες με γεωγραφικά δεδομένα και τις απεικονίζει σε χαρτογραφικό υπόβαθρο.

Το GIS καταγράφει και απεικονίζει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ευρυζωνικών δικτύων στην ελληνική επικράτεια και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη- ο οποίος παραχώρησε το Σάββατο συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει την εξελικτική πορεία της Ευρυζωνικότητας και τις ενέργειες της ρυθμιστικής αρχής για την προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρυζωνική αγορά-αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διάδοση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα

Οι εφαρμογές

Με το νέα σύστημα, στο οποίο θα έχει ο καθένας πρόσβαση μέσω του διαδικτύου, θα δίδεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να εντοπίσουν την απόστασή τους από τα κέντρα των παρόχων και να μπορούν να προσδιορίσουν κατ’ εκτίμηση την αναμενόμενη ποιότητα της σύνδεσής τους.

Επίσης, θα τους παρέχεται η δυνατότητα να αξιολογούν τις παρεχόμενες από τους παρόχους υπηρεσίες, να προβαίνουν σε σύγκριση τιμολογίων, ποιότητας και είδους υπηρεσιών, καθώς επίσης και να γνωρίζουν τη διαθεσιμότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε μία περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Για τους πάροχους, το GIS θα καταγράφει τα έργα δικαιωμάτων διέλευσης δικτύων οπτικών ινών ώστε να επιταχύνονται οι υφιστάμενες πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καθίσταται δυνατή η ταχύτερη ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών. Επίσης θα μπορούν να καταγραφούν και άλλα δημόσια δίκτυα (ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου, κλπ).
Για τους δήμους, αποτυπώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από ενδιαφερόμενους φορείς για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων και την αποφυγή πρόκλησης βλαβών στα δίκτυα υποδομών.


Οι στόχοι του συστήματος GIS

• Ψηφιακή αποτύπωση των υπαρχουσών και προς υλοποίηση υποδομών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών όλης της ελληνικής επικράτειας δημιουργώντας το «Κτηματολόγιο» της ευρυζωνικής αγοράς,

• Αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της γεωγραφικής ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτύων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών,

• καταγραφή των υποδομών Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων (φρεατίων, καλωδίων, οπτικών ινών) με στόχο την αποφυγή πρόκλησης βλαβών,

• ανάλυση των δεδομένων της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τη στοχευμένη - όταν απαιτείται - λήψη ρυθμιστικών μέτρων,

• καταγραφή όλων των έργων διέλευσης δικτύων οπτικών ινών στην ελληνική επικράτεια,

• καταγραφή των δικτύων των Δήμων (όπως ύδρευσης, αποχετεύσεων, κλπ.), τα οποία είναι αξιοποιήσιμα σε έργα ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών,

• διευκόλυνση του έργου των αδειοδοτήσεων και των τακτικών ελέγχων που διενεργεί η ΕΕΤΤ, καθώς και τη βελτίωση εσωτερικών διαδικασιών της, όπως είναι η διαχείριση του στόλου οχημάτων ελέγχου και ο συντονισμό των τεχνικών ελέγχων,

• αποτύπωση των δικτύων διανομής και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών.

• Διαδικτυακή εφαρμογή για την πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα των παρεχομένων συνδέσεων.

• Εφαρμογή για την καταγραφή και απεικόνιση των υποδομών των δικτύων των παρόχων, για την υποβοήθηση του έργου της ΕΕΤΤ.

• Εφαρμογή για την απεικόνιση Ευρυζωνικών Μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών σε επιλεγμένους Δήμους και Wi-Fi hotspots.


Εκρηκτική ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Αλεξανδρίδης, η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων και έχει κορυφωθεί σε όλη τη χώρα, σε σημείο που η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας μέσω βρόχων των εναλλακτικών παρόχων να έχει ξεπεράσει αυτήν μέσω γραμμών ADSL του ΟΤΕ!

Συγκεκριμένα τοπικοί βρόχοι των εναλλακτικών παρόχων ανήλθαν σε 524.000 στα τέλη Αυγούστου 2008, σημειώνοντας αύξηση 91% σε σχέση με το τέλος του 2007, ενώ ο αριθμός των ευρυζωνικών γραμμών στα τέλη Ιουνίου 2008 ανήλθε σε 1.246.000 σημειώνοντας αύξηση κατά 23% σε σχέση με το τέλος του 2007. Περαιτέρω, στα τέλη Ιουνίου 2008 παρέχεται φυσική συνεγκατάσταση των παρόχων σε 152 Αστικά Κέντρα του ΟΤΕ, έναντι 119 στα τέλη 2007.

Ο κ. Αλεξανδρίδης απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις ρυθμιστικές ενέργειες και τις παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ, με τις οποίες υποχρέωσε τον ΟΤΕ να υλοποιήσει τη φυσική συνεγκατάσταση και την αδεσμοποίητη πρόσβαση του τοπικού βρόχου στους παρόχους και τον δέσμευσε σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των φυσικών συνεγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα την εκρηκτική ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας μέσω Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο από τους εναλλακτικούς παρόχους.

Βόρεια Ελλάδα

Σε τροχιά ανόδου είναι και η ευρυζωνικότητα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Φυσική Συνεγκατάσταση παρουσιάζει συνεχή άνοδο και πλέον παρέχεται σε 15 Αστικά Κέντρα του Νομού Θεσσαλονίκης, που μπορούν να καλύπτουν το 78% των συνδρομητών.

Στο σύνολο της Β. Ελλάδας (Μακεδονία και Θράκη), Φυσική Συνεγκατάσταση παρέχεται σε 32 συνολικά Αστικά Κέντρα που μπορούν να καλύπτουν περίπου το 54% των συνδρομητών. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζει και η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο με 79.400 έναντι 26.600 στα τέλη του 2007.

Οι τοπικοί βρόχοι που έχουν παραδοθεί από εναλλακτικούς παρόχους σε καταναλωτές του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στους πρώτους 8 μήνες του 2008, υπερβαίνοντας τις 63.320.( αύξηση 140% σε σχέση με το 2007)


Οι εκτιμήσεις για γραμμές ΑΠΤΒ και ADSL

Για τον Αύγουστο, η ΕΕΤΤ εκτιμάει ότι ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασε τις 1.296.000, από 1.245.974 τον περασμένο Ιούνιο, εκ των οποίων ο ΟΤΕ κατέχει 523.806, αυξημένες σε σχέση με τον έκτο μήνα του έτους, που αριθμούσε 465.333. Επίσης, σε εξέλιξη γραμμών τοπικού βρόχου (ΑΠΤΒ) ο ΟΤΕ διαθέτει 896.000 έναντι 889.617 τον Ιούνιο.
Υπολογίζεται ότι οι γραμμές ΑΠΤΒ ως ποσοστό επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών ανήλθε στο 40,4% από 37,3% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες.


Επενδύσεις παρόχων

Ανοδική ήταν και η πορεία των επενδύσεων από την πλευρά των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αφού το σύνολο των επενδυόμενων κεφαλαίων ανήλθε στα 1.249,1 εκατ ευρώ το 2007, από 804,6 εκατ ευρώ το 2006 και 721,1 εκατ ευρώ το 2005.
Παρατηρείται οι εναλλακτικοί πάροχοι να επενδύουν τα περισσότερα ποσά, καθώς πέρυσι, το μερίδιο που τους αναλογεί έφτασε τα 999,1 εκατ ευρώ, με τον ΟΤΕ να επενδύει μόνο 295 εκατ ευρώ. Αντίστοιχα το 2006 οι πάροχοι επένδυσαν 578,9 εκατ ευρώ, με τον ΟΤΕ 225,7 εκατ ευρώ και το 2005 511,6 εκατ ευρώ έναντι 209,5 εκατ ευρώ του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.


Εξέλιξη αριθμού εργαζομένων


Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η πληθυσμιακή εξέλιξη των εργαζομένων στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Το 2007 και το 2006 εργάζονταν 22.200 άτομα, ενώ το 2005 ο αριθμός του έφτανε τις 24.100. αισθητή μείωση προσωπικού εμφανίζει ο ΟΤΕ, καθώς μειώθηκε ο αριθμός εργαζομένων στους 11.900 το 2007, από 12.300 το 2006 και 15.200 το 2005.

Αντίστροφα, στους εναλλακτικούς παρόχους αυξήθηκε από 8.900 το 2005 σε 9.900 το 2006 και 10.300 το 2007.


Ταχυδρομική αγορά

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ ο ετήσιος κύκλος εργασιών των ταχυδρομικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 0,27% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ΑΕΠ). Συνολικά διακινήθηκαν 732 εκ. αντικείμενα, εκ των οποίων το 93,9% αντιστοιχεί στην αγορά της ΚΥ και τα έσοδα ανήλθαν στα 669 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 60,6% αφορούσε έσοδα από την επίδοση αντικειμένων που διακινήθηκαν με ευθύνη του ΦΠΚΥ.

Στο 15,5% έφτασε ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ταχυμεταφορών, ενώ στα 3,6% ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ΚΥ.

Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες παρέχονται σήμερα από: Τον Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΕΛΤΑ), 5 ταχυδρομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο απελευθερωμένο τμήμα της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ), υπό καθεστώς ειδικής άδειας και 400 ταχυδρομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά ταχυμεταφορών, υπό καθεστώς γενικής άδειας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v