Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι συμφώνησαν Αλογοσκούφης-τραπεζίτες

Οι τρεις βασικές πτυχές που συμφωνήθηκαν για το πακέτο στήριξης, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα ευαίσθητα σημεία. Όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση. Ποιοι ήταν παρόντες στην κρίσιμη συνάντηση.

Tι συμφώνησαν Αλογοσκούφης-τραπεζίτες
Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις εντός του τραπεζικού συστήματος και συνεχείς επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος, επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία των τραπεζών με την κυβέρνηση, σε ότι αφορά τις βασικές πτυχές του σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ολες οι τράπεζες «έχουν τη διάθεση» να κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι επιλέχθηκε εκ μέρους των τραπεζών η λύση της συντονισμένης δράσης προκειμένου να μην εμφανιστούν ως «αδύναμοι κρίκοι» εκείνες που θα έκαναν πρώτες και κατά μόνας την κίνηση…

Στην συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, παρέστησαν οι Γιάννης Κωστόπουλος (Αlpha Bank), Δημήτρης Μηλιάκος (ATE), Νίκος Νανόπουλος (Eurobank), Γιάννης Πεχλιβανίδης, (σ.σ. ο κ. Αράπογλου απουσιάζει στο εξωτερικό) Μιχάλης Σάλλας ( Πειραιώς) και Αγγελος Φιλιππίδης (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Παρών ήταν και ο διοικητής της Τ.τ.Ε. Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η συμφωνία στην οποία φαίνεται να έχουν καταλήξει οι εμπλεκόμενοι, αφορά τουλάχιστον τρεις βασικές πτυχές.

Ωστόσο το σχέδιο θα λάβει την οριστική του μορφή, και θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες του, αφού πρώτα γνωστοποιηθούν οι βασικές αρχές, οι κατευθύνσεις που θα δώσει μέσα στις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά συνολικά τα κρατικά προγράμματα ενίσχυσης των τραπεζών.

Κι αυτό καθώς η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει θέτοντας κεντρικά κάποιες βασικές αρχές, ότι η λήψη μέτρων από την πλευρά των διαφορετικών κρατών, δεν θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τα τρία βασικά σημεία που συμφωνήθηκαν έχουν ως εξής:

* Συμφωνήθηκε κατ' αρχήν ότι κεντρική επιθυμία όλων των πλευρών, είναι να διατηρηθεί η πιστωτική επέκταση, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των δανείων στη χώρα μας σε ποσοστό της τάξεως του 10% κατά το έτος 2009, προκειμένου να κινηθεί η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.

* Περαιτέρω, συμφωνήθηκε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών μέσα από την παροχή προς αυτές ομολόγων ειδικού τύπου, (τα οποία εν συνεχεία οι τράπεζες θα μπορούν να κάνουν repos για να αντλήσουν χρήματα) θα γίνεται κατ' αναλογία με τα μερίδια αγοράς τους.

* Επίσης, συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες θα έχουν την επιλογή να κάνουν χρήση της δυνατότητας συμμετοχής του Δημοσίου σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- με την έκδοση ειδικών προνομιούχων μετοχών- υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

α) Είτε εφόσον κατόπιν της λεπτομερούς αποτίμησης του ενεργητικού τους και τυχόν ζημιών, προκύπτει αναγκαιότητα αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της κάθε τράπεζας στα επίπεδα που ήταν την περίοδο 2005-2007.

β) Είτε εφόσον απαιτείται αύξηση προκειμένου να διατηρηθεί μεν στα ίδια επίπεδα η κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και να υπάρχει δυνατότητα αύξησης των χορηγήσεων στο προαναφερθέν ποσοστό της τάξεως του 10%.

Ωστόσο οι τράπεζες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας συμμετοχής του Δημοσίου στο κεφάλαιο τους θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν εξ αρχής προεξοφλώντας τις ενέργειες και τις ανάγκες τους για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες έθεσαν υπ' όψιν του κ. Αλογοσκούφη τις επιφυλάξεις τους σε μια σειρά από θέματα. Μεταξύ αυτών ήταν, το θέμα της «επιτροπείας» αμοιβών, ειδικά όταν το Δημόσιο είναι απλά δανειστής και όχι μέτοχος, αλλά και γενικότερα η επιθυμία τους η χρήση των μέτρων να μην προδικάζει υποχρεωτικά πολυετή δοσοληψία με το Δημόσιο.

Θα επιθυμούσαν, όπως ελέχθη, να υπάρχει δυνατότητα λύσης της σχέσης με το κράτος μόλις υπάρχει σχετική ευχέρεια από την πλευρά της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του υπουργού ειπώθηκε ότι τα αιτήματα των τραπεζιτών θα εξεταστούν και εφόσον είναι λογικά, ενδέχεται να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο.

Πληροφορίες σχετικά με το τι ελέχθη για το «ακανθώδες» θέμα της τυχόν χρήσης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, σε δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, δεν έχουν προκύψει έως στιγμής.

Το σχέδιο αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί, εκτός απροόπτου, ως το τέλος της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v