Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία τραπεζιτών με Αλογοσκούφη

Συμφώνησαν τραπεζίτες με Αλογοσκούφη για τους βασικούς όρους του πακέτου ενίσχυσης. Διάθεση όλων των τραπεζών να κάνουν χρήση των μέτρων, έως το τέλος της εβδομάδας οι λεπτομέρειες. Τι μεσολάβησε, τα "λεπτά σημεία".

Συμφωνία τραπεζιτών με Αλογοσκούφη
Σε συμφωνία επι των βασικών όρων, κατέληξε προ ολίγου η συνάντηση κορυφαίων τραπεζικών στελεχών με τον υπουργό Οικονομίας, αντικείμενο της οποίας ήταν το πακέτο κρατικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας, υπήρξε συμφωνία και υπάρχει διάθεση απο όλες τις τράπεζες να κάνουν χρήση του πακέτου. Πρόσθεσαν ακόμη ότι ελπίζουν πως έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν καθοριστεί και οι λεπτομέρειες, προκειμένου να κατατεθεί αμέσως μετά το σχέδιο στη Βουλή.

Προηγήθηκε συνάντηση των τραπεζιτών με τον κ. Προβόπουλο, πάντα με το ίδιο θέμα, ήτοι την αποσαφήνιση των όρων και των προυποθέσεων, για τη χρήση των μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες προ της συνάντησης  ανέφεραν  οι τραπεζίτες επιθυμούν να κάνουν χρήση του "πακέτου" στήριξης, άμεσα αλλά και συντονισμένα, (κάτι το οποίο προκύπτει τώρα και απο τη δήλωση του υπουργού για τις "διαθέσεις" των τραπεζών) για λόγους που εξηγούνται στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Το euro2day.gr μετέδιδε απο το πρωί τις συνεχείς διαβουλεύσεις των τραπεζιτών, τόσο μετάξύ τους όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, αναλύοντας και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτό τον "πυρετό", στο παρακάτω ρεπορτάζ:

"Πυκνές επαφές με εκτενείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις διεξάγονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις με συμμετοχή και της πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι τραπεζίτες των μεγάλων ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται να συζητούν μεταξύ τους τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης αλλά και τη διαφαινόμενη μετάθεση της κρίσης στην περιοχή των αναδυόμενων χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Ως γνωστόν, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικές επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα των χωρών αυτής της περιοχής. Ως εκ τούτου, το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης (funding) των θέσεων αυτών ενδέχεται να αποδειχθεί "καυτό".

Μία λύση, αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά, θα ήταν να γίνει και σε αυτή την περίπτωση χρήση των μέτρων ενίσχυσης που έχει προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στην πράξη, όμως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για τη στήριξη δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες. Κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει εμπλοκές και προβλήματα, ακόμη και πολιτικής φύσεως.

Ωστόσο, κάποιοι τραπεζίτες επισημαίνουν πως τα κεφάλαια, εφόσον αντληθούν, κατευθύνονται στον όμιλο, εντός του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι θυγατρικές.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους τραπεζίτες είναι το γεγονός ότι η χρήση των μέτρων ενίσχυσης ενδέχεται να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για εκείνους που θα κάνουν την αρχή, θεωρούμενη ως ένδειξη αδυναμίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται μεταξύ των τραπεζιτών το πώς θα μπορούσε να γίνει η χρήση των μέτρων με κοινή πρωτοβουλία όλων των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξουν οι προαναφερθείσες πιθανές επιδράσεις.

Και αυτό καθώς αναμφισβήτητα η χρήση των μέτρων ενίσχυσης αποτελεί σχεδόν για όλους ελκυστική λύση, καθώς διασφαλίζει φθηνότερη χρηματοδότηση.

Τέλος υπάρχει και το θέμα της "επιτροπείας" απο την πλευρά του Δημοσίου στις τράπεζες που θα λάβουν ενίσχυση,  με τους τραπεζίτες να ενίστανται στην πολυετή διάρκεια που αρχικά τουλάχιστον προωθούσε το Δημόσιο, ενω αντιρρήσεις υπάρχουν και για το άν θα πρέπει γενικώς να υπάρχει επιτροπεία σε θέματα αμοιβών των στελεχών, εφόσον δεν γίνει χρήση του μέτρου των προνομιακών μετοχών.

Δυο σενάρια εξετάζει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών, όσον αφορά την αποφυγή τυχόν επικοινωνιακού λάθους.

Πιο αναλυτικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως, προκειμένου να ξεπεραστεί η «αρνητική δυσφήμιση» της πρώτης τράπεζας που θα αποφασίσει να κάνει χρήση του πακέτου ρευστότητας, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναζητά συναινετικό τρόπο και βρίσκεται σε συνεργασία με όλες τις τράπεζες προκειμένου, η άντληση ρευστότητας να γίνει από κοινού και συντονισμένα.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν από την ΤτΕ, το οποίο όμως φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος, είναι, η διοίκησή της να καλέσει τις τράπεζες να κάνουν χρήση του πακέτου ρευστότητας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποδυναμώνει τον προαιρετικό χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v