Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ κερνάει, ΔΕΗ …πίνει και στην εμπορία ρεύματος

Αποδεκτές έκανε τελικά η ΡΑΕ της αιτιάσεις της ΔΕΗ για επιμερισμό του κόστους των ΥΚΩ, καθώς και της χρήσης του δικτύου και του συστήματος, και στα τιμολόγια ηλεκτρισμού που θα προσφέρουν οι ιδιώτες προμηθευτές.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ κερνάει, ΔΕΗ …πίνει και στην εμπορία ρεύματος
Αποδεκτές έκανε τελικά η ΡΑΕ της αιτιάσεις της ΔΕΗ για επιμερισμό του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, καθώς και της χρήσης του δικτύου και του συστήματος, και στα τιμολόγια ηλεκτρισμού που θα προσφέρουν οι ιδιώτες προμηθευτές.

Σε γνωμοδότηση της που έχει σταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και τελεί υπό την έγκριση του, καθορίζονται οι συγκεκριμένες χρεώσεις για το σύνολο του 2009.

Εν μέσω, δηλαδή, του έτους και προφανώς με αναδρομική ισχύ, όσοι ιδιώτες προμηθευτές έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στο retail, θα κληθούν να καταβάλουν στη ΔΕΗ χρεώσεις για ΥΚΩ, καθώς και για τη χρήση του δικτύου και του συστήματος, που θα επιβαρύνουν επί της ουσίας όσους καταναλωτές απέσπασαν από τη ΔΕΗ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη σχετικές υπουργικές αποφάσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στο επόμενο διάστημα, ήδη έχει προκληθεί αναστάτωση ανάμεσα σε όσους ιδιώτες έχουν ήδη εισέλθει στην εμπορία, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν να μπουν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του euro2day, ήδη, εξετάζουν νομικά την άμυνα τους για να προσφύγουν στα αρμόδια κοινοτικά όργανα όταν εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΑΝ, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2009 και με την υπογραφή του νέου προέδρου Σίμου Σιμόπουλου, οι χρεώσεις ΥΚΩ που θα επιβαρύνουν πλέον και τους πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών προτείνεται να είναι οι εξής:

Για τους πελάτες της κατηγορίας αγροτική χρήση χαμηλής τάσης 4,41 ευρώ ανά Mwh, της γενικής χρήσης χαμηλής τάσης 12,80 ευρώ/Mwh, βιομηχανικής χρήσης χαμηλής τάσης 12,08 ευρώ/Mwh, χρήσης για φωτισμό οδών και πλατειών χαμηλής τάσης 8,47 ευρώ/Mwh, αγροτικής χρήσης μέσης τάσης 3,80 ευρώ/Mwh, γενικής χρήσης μέσης τάσης 9,64 ευρώ/Mwh, βιομηχανικής χρήσης μέσης τάσης 7,75 ευρώ/Mwh, υψηλής τάσης 6,29 ευρώ/Mwh, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται ΥΚΩ και για κατανάλωση αυτοπαραγωγής, ύψους 6,29 ευρώ/Mwh.

Οι χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου και του Συστήματος από την άλλη πλευρά μεσοσταθμικά είναι αυξημένες κατά 70%.

Καταρχήν, γιατί οι καταναλωτές επιβαρύνονται με ΥΚΩ: γιατί η ΔΕΗ έχει προβεί σε μια σειρά επενδύσεων στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή, τα νησιά και επιπλέον έχει χαμηλά τιμολόγια σε ορισμένες κατηγορίες πελατών (πολύτεκνοι, αγροτικά τιμολόγια για νυχτερινή κατανάλωση, χαμηλές οικιακές καταναλώσεις έως 800 Kwh, κλπ). Ασκεί, δηλαδή, κοινωνική πολιτική για λογαριασμό της πολιτείας.

Οπότε τη διαφορά του κόστους της κιλοβατώρας που πληρώνει ένας καταναλωτής στη Γαύδο, για παράδειγμα και της κιλοβατώρας που πληρώνει ο καταναλωτής στην Εκάλη, καλούνται να την επιβαρυνθούν όλοι οι καταναλωτές όπου κι αν βρίσκονται.

Με άλλα λόγια, την κοινωνική πολιτική την οποία όφειλε να επωμίζεται το ελληνικό δημόσιο, την πληρώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές από την τσέπη τους ως ΥΚΩ, καθώς ενσωματώνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία καθορίζει εν πολλοίς και την Οριακή Τιμή Συστήματος, ενώ έχει εξασφαλίσει διαχρονικά και τα δικαιώματα για τη χρήση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και των λιγνιτών.

Από τις αρχές του έτους που εισήλθε στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος αρχικά η Verbund-Energa, παίρνοντας ένα μερίδιο καταναλωτών από τη ΔΕΗ (κυρίως μέση τάση, αλλά και χαμηλή) και η επικείμενη είσοδος και της Blue Aegean Energy, που είναι στην τελική φάση να υπογράψει με δύο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είδε «φιλέτα» πελάτες να χάνονται και μπροστά στην απώλεια, μελλοντικά, ενός σημαντικού μεριδίου της ήταν επόμενο να ασκήσει πίεση, ώστε και οι ιδιώτες προμηθευτές να ενσωματώσουν στα τιμολόγια τους χρεώσεις για ΥΚΩ, δίκτυο και Σύστημα, και όχι να έχουν καθαρό κέρδος από τις ανταγωνιστικές τιμές που προσέφεραν.

Με την ενσωμάτωση των χρεώσεων αυτών στα τιμολόγια και των ιδιωτών αυτόματα χάνεται το συγκριτικό τους πλεονέκτημα με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος που προσφέρουν και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, μειώνεται το περιθώριο κέρδους τους και είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στη ΔΕΗ τις χρεώσεις αυτές.

Οπότε τι φοβούνται ότι θα συμβεί; Οι πελάτες που απέσπασαν να μην έχουν λόγο πλέον να μένουν στον ιδιώτη, αφού η τιμή του ρεύματος που θα πληρώνουν στον ιδιώτη σχεδόν θα εξισώνεται με αυτή που προσφέρει η ΔΕΗ και επιπλέον, οι ιδιώτες προμηθευτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν αφού δεν θα εξασφαλίζουν ένα λογικό margin.

Αν συνυπολογισθεί και το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει και την ΟΤΣ αντιλαμβάνεται κανείς γιατί έχουν θορυβηθεί οι ιδιώτες παραγωγοί.

Οι τελευταίοι δεν έχουν αντίρρηση να καταβάλουν οι πελάτες τους και τις συγκεκριμένες χρεώσεις, αντιδρούν όμως σε δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι οι χρεώσεις αυτές είναι πάρα πολύ υψηλές και επιπλέον, υποστηρίζουν γιατί θα πρέπει να τις χρεώνονται όταν οι πελάτες τους περιορίζονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Και δεύτερον, γιατί επιβάλλονται εν μέσω του έτους και όχι στα τέλη του προηγουμένου, οπότε όσοι ιδιώτες εισήλθαν στο retail αισθάνονται αιφνιδιασμένοι, γιατί στερήθηκαν τη δυνατότητα να συνυπολογίσουν έγκαιρα όλες τις παραμέτρους της εισόδου τους στην εμπορία.

Για το ΥΠΑΝ οι συγκεκριμένες χρεώσεις ακολουθούν την κοινοτική πρακτική, ενώ για τη ΡΑΕ βασίσθηκαν στα κόστη του προηγούμενου έτους.

Σε αυτό το σκηνικό ιδιώτες προμηθευτές υποστηρίζουν ότι η πρακτική χρέωσης ΥΚΩ και στους πελάτες τους αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού, επικαλούνται σχετικές γνωμοδοτήσεις της Κομισιόν και είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. όταν το ΥΠΑΝ προχωρήσει και στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Προσφυγές μάλιστα οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν συντονισμένα και όχι μεμονωμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v