Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος παίκτης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού

Διευρύνεται η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά τη Verbund-Energa, μία ακόμη εταιρία εισέρχεται στο retail, η Blue Aegean Energy SA, η οποία βρίσκεται σε τελικές συμφωνίες με δύο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέος παίκτης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού
Διευρύνεται η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά τη Verbund-Energa, μία ακόμη εταιρία εισέρχεται στο retail, η Blue Aegean Energy SA, η οποία βρίσκεται σε τελικές συμφωνίες με δύο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τους προμηθεύει ρεύμα από το φθινόπωρο.
 
Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά δεν φαίνεται προς το παρόν ότι θα ανοίξει κι άλλο, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές αναμένουν να δημοσιευτούν πρώτα οι σχετικοί κώδικες που όχι μόνο θα προσδιορίσουν τους όρους λειτουργίας της αλλά και θα καθορίσουν και τα περιθώρια κέρδους για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η διοίκηση της Blue Aegean Energy είναι σε τελικές συζητήσεις με δύο μεγάλους ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ο ένας μάλιστα διαθέτει και παραγωγική βάση για να τους προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Με την υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει επίσημη ανακοίνωση προς τον ΔΕΣΜΗΕ, γι' αυτό και δεν δίνονται και τα ονόματα των δύο ομίλων, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τέλη Ιουνίου.
 
Έγινε, πάντως, γνωστό ότι η Blue Aegean θα εξυπηρετεί ισχύ της τάξης των 20 - 30 MW και για τους δύο ομίλους (από την υψηλή έως και τη χαμηλή τάση) και οι συμβάσεις που αναμένεται να υπογραφούν θα είναι ετήσιες, με δυνατότητα ανανέωσης. Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του retail η Blue Aegean Energy έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για την τροποποίηση της άδειας προμήθειας που διαθέτει, ως προς την ισχύ της, από 100 MW σε 300 MW.

Στόχος της εταιρίας είναι να εισέλθει κυρίως στον τομέα της οικιακής κατανάλωσης, χωρίς όμως την πρόθεση να αντιμετωπιστεί ως ανταγωνιστής της ΔΕΗ. Το μερίδιο που επιδιώκει είναι περίπου στο 1% - 2%.

Η Verbund-Energa, από την άλλη πλευρά, που άνοιξε από τις αρχές του έτους τον δρόμο, έχει αυξήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετεί ήδη.

Σήμερα φτάνουν συνολικά τις 8 εταιρίες, με εξυπηρετούμενη ισχύ της τάξεως των 25 MW, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι μεσαία τάση και ένα μικρό μέρος υψηλή. Η εταιρία δεν έχει στις άμεσες προτεραιότητές της τη χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά.

Ενδιαφέρον να εισέλθουν στην αγορά του retail έχουν εκδηλώσει και οι εταιρίες, ATEL Hellas, EGL Hellas και EFT Hellas, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να προχωρούν σε συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Γενικότερα, οι ιδιώτες προμηθευτές εμφανίζουν προς το παρόν σκεπτικισμό για τη λειτουργία της αγοράς, δεδομένου ότι απομένουν να ρυθμιστούν σημαντικά θεσμικά ζητήματα, με κυριότερο την ολοκλήρωση της εισήγησης της ΡΑΕ για τον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής, όσο και για τη συμπλήρωση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, που αφορά στη ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας διανομής θερμικής ενέργειας και σε τρίτους. Να προστεθεί επίσης και η εκκρεμότητα για τα διακριτά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Προς το παρόν εκτιμάται ότι η αγορά ενέχει μεγάλο ρίσκο και όσο οι ιδιώτες προμηθευτές δεν γνωρίζουν το πραγματικό κόστος που θα πληρώνουν στο δίκτυο συν το περιθώριο κέρδους που θα έχουν δεν θα επιχειρούν την είσοδό τους σε αυτήν.

Πάντως, κατά μία άποψη, ακόμη και αν τακτοποιηθούν τα θεσμικά ζητήματα, δεν αναμένεται να ανοίξει εντυπωσιακά η συγκεκριμένη αγορά. "Το παιχνίδι θα ανοίξει βαθμιαία, δεν περιμένουμε να μετακινηθούν με ραγδαίους ρυθμούς πελάτες της ΔΕΗ σε ιδιώτες προμηθευτές", είπε στο euro2day παράγοντας της αγοράς.

Κι αυτό γιατί αν η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινηθεί στα 80 δολ. ο βαρέλι μεσομακροπρόθεσμα, αναμένεται να διαμορφωθούν κοινά margins σε όλη την Ευρώπη, της τάξεως του 4% - 5%, γεγονός που σημαίνει ότι το retail δεν θα είναι και τόσο ελκυστική αγορά για τους ιδιώτες προμηθευτές.
 
Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας παραμένει ρυθμιζόμενη και χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξηγεί εν πολλοίς γιατί οι ιδιώτες προμηθευτές θεωρούν ότι δεν θα καταγραφούν εντυπωσιακές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση μεριδίου από τη ΔΕΗ. Εκτιμάται ενδεικτικά ότι στην πρώτη τριετία λειτουργίας της αγοράς η ΔΕΗ θα απολέσει μικρό μερίδιο, της τάξεως του 5% - 6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v