Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρούν στους νέους φόρους οι εταιρίες κινητής

Άδικη και αντιαναπτυξιακή χαρακτηρίζει την αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Σημαντική η επιβάρυνση των καταναλωτών. Πλήγμα για ευρυζωνικότητα.

Αντιδρούν στους νέους φόρους οι εταιρίες κινητής
Άδικη και αντιαναπτυξιακή χαρακτηρίζει την αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας - ΕΕΚΤ-, η οποία επισημαίνει ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών, και μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ πλήττεται η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΚΤ υποστηρίζει ότι ο νέος φόρος 12% που επιβάλλεται στην καρτοκινητή θα έχει ιδιαίτερα επιπτώσεις στις πλέον ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, όπως είναι οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι, που αποτελούν το 53% των χρηστών καρτοκινητής, αλλά και στους χρήστες ασθενέστερου κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου που αντιπροσωπεύουν το 57%.

Επιπλέον τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη την υψηλότερη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία (ειδικό τέλος συν ΦΠΑ) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον λόγο αυτό διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές συγκριτικά με την Ε.Ε., παρά τις συνεχείς μειώσεις των τιμολογίων από όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Η νέα αύξηση μειώνει περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ η θεωρούμενη "υψηλή" χρήση (άνω των 150 ευρώ/μήνα) θα πλήξει ιδιαίτερα χιλιάδες επαγγελματίες. Επίσης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει φόρο επί του φόρου, καθώς το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που έχει ήδη επιβληθεί υπόκειται και σε ΦΠΑ 19%.

Παράλληλα, σε σχετική της ανακοίνωση η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας αναφέρει ότι ο ειδικός φόρος-τέλος που έχει επιβληθεί στους συνδρομητές συμβολαίου και η προτεινόμενη πρόσθετη φορολόγηση σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο.

Σημειώνει επίσης ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε συνδυασμό με σειρά θέματα όπως η ταυτοποίηση των καρτοκινητών, το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο αδειοδοτικό καθεστώς των σταθμών βάσης κ.ά., θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία και την ανάπτυξη του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και κάθε χρόνο επενδύει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη υποδομών και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v