Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροκαταιγίδα για έσοδα 1,9 δισ.

Αύξηση φόρων σε ΙΧ, καύσιμα, κινητά, σκάφη και άρση αφορολόγητου σε λαχεία περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο του ΥΠΟΙΟ. Βλέπει μηδενική ανάπτυξη 2009. Έρχονται αλλαγές σε έλεγχο φαρμάκων.

Φοροκαταιγίδα για έσοδα 1,9 δισ.
***Η σχετική τροπολογία, η αιτιολογική έκθεση, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομίας, καθώς και ο αναλυτικός πίνακας με την επίδραση των μέτρων στον προϋπολογισμό δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα και κινητά τηλέφωνα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πακέτο φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.

Η σχετική τροπολογία καθώς και η αιτιολογική έκθεση κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανσίου είναι τα εξής:

1. Επιβάλλονται ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Τα τέλη αυτά διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο.

Υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας έχουν όλα τα σκάφη, ιδιωτικά και επαγγελματικά, που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε εταιρείες ελληνικές ή ξένες, εφ’ όσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, από 1.1.2009. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

2. Επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επίσης με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση, ώστε να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη.

Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν επίσης όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία. Από τα τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη εισφορά στα σκάφη τα αναμενόμενα έσοδα είναι 60 – 70 εκατ. ευρώ.

3. Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ δημοσίου στα επιβατικά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ

1929 – 2500 150
2501 – 3000 250
3001 – 3500 350
3501 – 4000 450
4001 – 5000 550
Άνω των 5001 650

Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Τα Ι.Χ. που σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας (αναπηρικά, υβριδικά κ.α.) απαλλάσσονται και από τον ειδικό φόρο υπέρ του δημοσίου.

4. Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Βενζίνης από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι 6 λεπτά περίπου ανά λίτρο. Το μέτρο αυτό δεν αφορά το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά για θέρμανση και το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.

5. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού, που επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού τους, είναι ο εξής:

Λογαριασμός (ευρώ)  ποσοστό τέλους

Έως 50 ευρώ    12%
50,01 - 100        15%
100,01 - 150      18%
150,01 και άνω  20%

Επίσης, επιβάλλεται στα καρτοκινητά τηλέφωνα τέλος 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

6. Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές και παιχνίδια, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και τα κέρδη από τα κάθε είδους στοιχήματα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα.

Επιβάλλεται φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται μέχρι σήμερα με 5%, προκειμένου να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

7.  Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 1,150 δις ευρώ το 2009.

8. Περιορίζεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια που καταβάλλει η χώρα για το 2009 κατά 120 εκ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου: «Η απώλεια εσόδων σε σχέση με ΠΣΑ θα συνεχιστεί. Υπήρξαν έκτακτες δαπάνες που επιβαρύνουν με 0,9 δισ. ευρώ το 2008. Μια σειρά έκτακτα μέτρα στα οποία προχωρήσαμε το 2009, θα αποφέρουν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ. Απαιτούνται ακόμη 2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%. Ο στόχος μας είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% το 2009.

Ο υπουργός εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόσθετα μέτρα θα ανέλθουν σε 1,9 δισ. "Τα υπόλοιπα 400 εκατ. θα καλυφθούν από μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και προσπάθειες για περικοπή κρατικών δαπανών", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε: ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται πλέον στο 0%. Ωστόσο, πρόσθεσε: "Εκτιμούμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει προς το τέλος του έτους, ενώ θα κινηθούμε σίγουρα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010».

---Διαρθρωτικές αλλαγές σε φάρμακα, υλικά υγείας  

Όπως τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιορίζουν τη φοροδιαφυγή και θα συμβάλλουν στη μείωση των δαπανών, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, σε χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για τον έλεγχο στο χώρο των φαρμάκων και υλικών υγείας.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση προχωρά, με άμεσες αλλά διαφανείς διαδικασίες, σε χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών – σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές – για τον έλεγχο στο χώρο των φαρμάκων και υλικών υγείας. Το σύστημα αυτό θα διασφαλίσει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υλικών.

Η λύση που επιλέγουμε έχει ως κύρια χαρακτηριστικά: 

- την εύκολη καταχώρηση της συνταγής στο φαρμακείο με χρήση barcode και την άμεση ενημέρωση του κεντρικού συστήματος. 

- την αυτόματη εκκαθάριση Οφειλών Ασφαλιστικών Ταμείων και τον τεκμηριωμένο υπολογισμό του ποσού επιστροφής από τις Φαρμακοβιομηχανίες. 

- την παραγωγή στοιχείων διοικητικής πληροφόρησης και τον εντοπισμό αποκλινουσών συμπεριφορών / ακραίων τιμών.

Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, είναι εφικτό να εξοικονομηθούν δαπάνες 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 9,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω του 1,8%.


---Ποια μέτρα προωθούνται

Όπως τόνισε ο υπουργός στην ομιλία του, προχωρά η εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση, για τα στοιχεία κάθε νέου τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής. Επίσης, θα επιτρέψει τον άμεσο έλεγχο της εγκυρότητας των εμπλεκομένων ΑΦΜ στην έκδοση ενός τιμολογίου και συνεπώς στον δραστικό περιορισμό της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.

Ακόμη, σχεδιάζεται και υλοποιείται μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής. Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν στοιχεία εισοδήματος, ΦΠΑ, περιουσιακών δικαιωμάτων, αγορών, πωλήσεων, ενδοκοινοτικών συναλλαγών και αμοιβών, ώστε οι φορολογικές αρχές να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον φορολογούμενο που εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά.

Στις αλλαγές που προωθούνται, περιλαμβάνεται και η απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι της ΥπΕΕ. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2009 τα εκτιμώμενα πρόστιμα για τις παραβάσεις που εντόπισε η ΥπΕΕ, ανέρχονται σε 696.610.851 ευρώ, έναντι 500.858.710 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 39% σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος του 2008. 

***Η σχετική τροπολογία, η αιτιολογική έκθεση, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομίας, καθώς και ο αναλυτικός πίνακας με την επίδραση των μέτρων στον προϋπολογισμό δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v