Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή σε ΣτΕ από ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικού

Τη νομική άμυνά τους ετοιμάζουν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση της γνωμοδότησης της ΡΑΕ που αφορά στις χρεώσεις ΥΚΩ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Προσφυγή σε ΣτΕ από ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικού
Τη νομική άμυνα τους ετοιμάζουν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση της γνωμοδότησης της ΡΑΕ που αφορά στις χρεώσεις ΥΚΩ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, σε δύο άξονες θα κινηθεί η αντίδραση των ιδιωτών αμέσως, μόλις οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δημοσιευτούν στο ΦΕΚ. 

Αρχικά θα κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ, με το σκεπτικό ότι η σχετική απόφαση για τις ΥΚΩ ανακοινώθηκε στα μέσα του έτους, αιφνιδιάζοντας τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην εμπορία ηλεκτρισμού και όχι στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ώστε να έχουν τον χρόνο να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους.

Στη συνέχεια θα κατατεθούν προσφυγές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το σκεπτικό του αθέμιτου ανταγωνισμού. Στο ΣτΕ θα προσφύγουν τόσο η Verbund-Energa όσο και η Blue Aegean Energy, ενώ στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. είναι έτοιμη να προσφύγει η Verbund. Σε ό,τι αφορά την Blue Aegean Energy, αναμένει να δει πώς θα εφαρμοστεί τελικά η απόφαση στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Αν, δηλαδή, η ΔΕΗ δεν μετακυλίσει τις χρεώσεις ΥΚΩ και στην κατανάλωση, τότε αυτό θα θεωρηθεί πλήγμα στον ανταγωνισμό. Αντίθετα, αν η Επιχείρηση περάσει στα τιμολόγια τις χρεώσεις ΥΚΩ, τότε ανάλογα θα πράξουν και οι ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τις τελευταίες ημέρες αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη, στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ότι υπέγραψε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, τα επιτελεία των ιδιωτών προμηθευτών είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους νομικούς συμβούλους τους, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Verbund-Energa ουσιαστικά είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους νομικούς συμβούλους της μητρικής εταιρίας, που φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει τη δικαίωσή της στα όργανα της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή και οι δύο εταιρίες εξακολουθούν να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στην εμπορία, χωρίς να υπάρχει σκέψη να "παγώσουν", να αναστείλουν ή και να ακυρώσουν τις όποιες συμφωνίες έχουν μέχρι στιγμής ή αυτές τις οποίες συζητούν.

Η Verbund-Energa αριθμεί σήμερα περίπου 10 πελάτες, το 85% των οποίων αφορά στη μεσαία τάση και το υπόλοιπο στη χαμηλή, χωρίς όμως να είναι οικιακή κατανάλωση.

Από την άλλη πλευρά, η Blue Aegean Energy υπογράφει την επόμενη εβδομάδα συμφωνία με έναν εκ των δύο επιχειρηματικών ομίλων, που έχει συγκαταθέσει να εξυπηρετεί, καθώς και με ορισμένες θυγατρικές εταιρίες του δεύτερου ομίλου και οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, είναι σε διαπραγματεύσεις και με έναν ακόμη όμιλο παροχής υπηρεσιών για χαμηλή τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v