Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: "Οκ" από ΥΠΑΝ για καταμερισμό ΥΚΩ

Υπογράφτηκε από το ΥΠΑΝ η απόφαση για τον επιμερισμό των ΥΚΩ και των τελών χρέωσης δικτύου και διανομής, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Οκ από ΥΠΑΝ για καταμερισμό ΥΚΩ
Το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε δεκτή τελικά τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τον επιμερισμό της χρέωσης των ΥΚΩ και της χρήσης του δικτύου και του Συστήματος και στα τιμολόγια που θα προσφέρουν οι ιδιώτες προμηθευτές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι στις αρχές της εβδομάδος υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ χθες υπογράφηκε από τον ίδιο και η κοινή υπουργική απόφαση για τη διασύνδεση των Κυκλάδων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη ρύθμιση «της χρονίζουσας εκκρεμότητας», όπως είπε, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή διακριτών τιμολογίων, θα οδηγήσουν, υποστήριξε, σε ορθολογισμό του ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς πλέον οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και γιατί.

Στα νέα τιμολόγια, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στο επόμενο δίμηνο, θα απεικονίζουν τόσο τις μονοπωλιακές όσο και τις ανταγωνιστικές χρεώσεις. Το πόσο σημαντικό είναι για τη ΔΕΗ το θέμα των ΥΚΩ αρκεί να αναφερθεί ότι για το 2008 το ύψος τους ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η πολιτεία θεωρεί τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας, υπέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Επιχείρησης και υπογράμμισε ότι «το κέντρο βάρους πρέπει να αλλάξει, από τη μάχη για τη μοιρασιά της πίτας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής προς την ανάγκη για αύξηση της πίτας».

Για τις προοπτικές του 2009 μίλησε ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι με βάση τα ως τώρα στοιχεία επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στον προϋπολογισμό για κέρδη προ φόρων 531 εκατ. ευρώ και 621 εκατ. ευρώ, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης δαπανών.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 5ημηνο του έτους, οι πωλήσεις σε Gwh μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το 2008, ενώ είναι μειωμένες κατά 6,7% από τα προϋπολογισθέντα. Αντίθετα, τα έσοδα από πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 5,3% από το 2008, αλλά είναι 5% κάτω του προϋπολογισμού. Αυξημένη κατά 75% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού εμφανίζεται η υδροηλεκτρική παραγωγή, ενώ στα επίπεδα των αρχικών εκτιμήσεων κινήθηκε η λιγνιτική παραγωγή. Το περιθώριο EBITDA κυμαίνεται στο 30% περίπου.

Σε ό,τι αφορά την εκτιμώμενη απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων για το 2009 αναμένεται να είναι υψηλότερη από την προϋπολογισθείσα (5,7%), υπολείπεται, ωστόσο, του μακροχρόνιου στόχου του Επιχειρησιακού Σχεδίου (10%).

Ο κ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα υποβάλει πρόταση ώστε να μειωθεί ο αριθμός των τιμολογίων που υπάρχουν σήμερα, χωρίς αυτό, όπως διευκρίνισε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, να αλλάξει την υφιστάμενη τιμολόγηση.

Για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ανέφερε ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η οικοδομική άδεια για τη νέα θέση εγκατάστασης της μονάδος V του Αλιβερίου, για την Πτολεμαϊδα V είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης αλλά ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί, όταν εξασφαλισθεί η απαλλοτρίωση εκτάσεων στην Ποντοκώμη και τη Μαυροπηγή, για τη Μελίτη Φλώρινας ΙΙ η επαναπροκήρυξη της συναρτάται με την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης, ενώ για τις λιθανθρακικές μονάδες περιορίστηκε να πει ότι μετά την εξαίρεση από την πολιτεία του λιθάνθρακα η Επιχείρηση επανεξετάζει το βέλτιστο μίγμα καυσίμων για τον ενεργειακό σχεδιασμό της. Δεν έγινε τέλος γνωστό πότε θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που απέμειναν για τη μονάδα της Μεγαλόπολης V.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο κ. Αθανασόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων, αλλά και της μείωσης τους, καθώς, όπως υποστήριξε, η ΔΕΗ χρειάζεται πόρους για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της.

Στη γενική συνέλευση μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος καταφέρθηκε κατά του ΥΠΑΝ «για τις ανοιχτές πληγές αφαίμαξης που έχει η ΔΕΗ», τόνισε ότι «είναι πρόσκαιρη η κερδοφορία γιατί δεν βασίζεται στον εκσυγχρονισμό της Επιχείρησης», υποστήριξε ότι η ΔΕΗ «δεν έχει λεφτά για τις δικές της επενδύσεις και την ίδια στιγμή την βάζουν να κάνει επενδύσεις άλλων, όπως της Χαλυβουργικής» και επιτέθηκε κατά του κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος θα πρέπει, όπως είπε, «αντί να τα βάζει με αυτούς που κάνουν μπούκες στο γραφείο του, να τα βάζει με αυτούς που κάνουν βούτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v