Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Η σκληρή δίαιτα έφερε... χρήμα

Η δίαιτα σε πωλήσεις, κόστη, αποθέματα και απαιτήσεις "γέννησε" επιπλέον ταμειακές ροές 1,4 δισ. ευρώ για τις εμποροβιομηχανικές. Μείωσαν δάνεια και φούσκωσαν το ταμείο. Οι επιδόσεις ανά εταιρία.

Επιχειρήσεις: Η σκληρή δίαιτα έφερε... χρήμα
* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με την καθαρή θέση, τα διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις των εισηγμένων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
 
Δάνεια 1,7 δισ. ευρώ… έχασαν οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου καθώς η "δίαιτα¨" που ακολούθησαν, με μείωση παραγωγής, αποθεμάτων και απαιτήσεων, γέννησε υψηλότερες κατά 1,4 δισ. ευρώ ταμειακές ροές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του Εuro2day η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες, δηλαδή, οι εταιρίες πλην του χρηματοοικονομικού τομέα, εμφάνισαν μείωση δανείων κατά 1,7 δισ. ευρώ και αύξηση των ταμειακών τους διαθεσίμων κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, οι βιομηχανίες μείωσαν τα κόστη παραγωγής τους ανάλογα με την πτώση της ζήτησης, κόβοντας βάρδιες, αναστέλλοντας προσωρινά τη λειτουργία μονάδων ή λαμβάνοντας μονιμότερα μέτρα όπως το κλείσιμο εργοστασίων και οι απολύσεις προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η πτώση των πωλήσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των τιμών των πρώτων υλών (πετρέλαιο, μέταλλα, πρώτες ύλες για χημικά, πλαστικά, τρόφιμα κ.ά.) και τον περιορισμό των απαιτήσεων και των τόκων αύξησαν τις ταμειακές τους ροές.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη α΄ εξαμήνου μειώθηκαν για τις εμποροβιομηχανικές εισηγμένες, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, το χρήμα δηλαδή που παρήγαγαν, αυξήθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ από 3,05 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των ταμειακών ροών από τη λειτουργία τους, σε συνδυασμό με την περικοπή επενδύσεων και τις αποδόσεις επιχορηγήσεων για παλαιότερες επενδύσεις, ενίσχυσε το ταμείο τους και συνέβαλε στη μείωση του δανεισμού.

Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων εκτός χρηματοοικονομικού τομέα ανήλθαν στις 30/6 στα 9,5 δισ. ευρώ έναντι 8,1 δισ. ευρώ στις 31/12/08. Ταυτόχρονα, με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό να παραμένει σταθερός (27,2 δισ. ευρώ στις 30/6) τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μειώθηκαν από 15,5 δισ. ευρώ στις 31/12/08 στα 13,8 δισ. ευρώ στις 30/6/09.

Οι κλάδοι που μείωσαν σημαντικά το κεφάλαιο κίνησής τους λόγω πτώσης των πωλήσεων και των πρώτων υλών, μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών και την ίδια στιγμή είχαν υψηλές εισπράξεις λόγω της αποπληρωμής πωλήσεων που είχαν διενεργήσει προ μηνών ήταν τα διυλιστήρια, οι βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλων και ορυκτών, οι μεταφορικές εταιρείες καθώς και ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι όπως η Coca Cola 3Ε και η Frigoglass.

Στις υπόλοιπες εισηγμένες η εικόνα είναι μικτή. Οι ταμειακές ροές συνολικά βελτιώθηκαν, όχι όμως σε επίπεδα ικανοποιητικά για όλες ώστε να οδηγήσουν σε μείωση των υποχρεώσεων προς τράπεζες και τρίτους.

Μείωσαν δάνεια και αύξησαν ταμείο οι περισσότερες βιομηχανίες

Στις βιομηχανίες, ο όμιλος Βιοχάλκο αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη περίπτωση. Ο όμιλος λόγω της μείωσης της ζήτησης και της σημαντικής πτώσης των πρώτων υλών μείωσε σημαντικά το απασχολούμενο κεφάλαιο κίνησης, ενώ εισέπραξε απαιτήσεις για υψηλότερες πωλήσεις (σε όγκο και αξία) που είχαν διενεργηθεί μερικούς μήνες πριν.

Έτσι, εμφάνισε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 244,5 εκατ. ευρώ έναντι εκροών πέρυσι, μείωσε τα μακροπρόθεσμα δάνειά του κατά 16% (572,3 εκατ. ευρώ από 681,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/08) και σε ποσοστό 16,7% τα βραχυπρόθεσμα. Τα ταμειακά του διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στις 30/6 στα 195,6 εκατ. ευρώ έναντι 258,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Ο όμιλος Μυτιληναίου εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 73 εκατ. ευρώ έναντι εκροών το 2008. Οι θετικές ταμειακές ροές δεν μείωσαν τον δανεισμό, ο οποίος αυξήθηκε στις 30/6 και ανήλθε σε 576,45 εκατ. ευρώ έναντι 411,3 εκατ. ευρώ στις 31/12/08. Ο καθαρός δανεισμός όμως μειώθηκε καθώς στο ταμείο της Μυτιληναίος υπάρχουν 171,7 εκατ. ευρώ.

Η S&Β πέτυχε να μειώσει τα δάνειά της κατά 28,5 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τις ταμειακές της ροές κατά περίπου 37 εκατ. ευρώ, χάρη στα μέτρα μείωσης παραγωγής και απασχόλησης και στη δραστική περικοπή ελαστικών λειτουργικών δαπανών. Στο ταμείο της στις 30/6 εμφάνιζε 30,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Μείωση -μακροπρόθεσμων- δανείων κατά 50 εκατ. ευρώ ή 15,8% εμφάνισε και ο όμιλος Τιτάν του οποίου οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στο α΄ εξάμηνο στα 215 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 47%. Τα ταμειακά του διαθέσιμα μειώθηκαν στα 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 125,8 εκατ. ευρώ καθώς υλοποιεί επενδύσεις για νέο εργοστάσιο στην Αίγυπτο και μονάδα στην Αλβανία.

Θετικές ταμειακές ροές λόγω της μείωσης του κεφαλαίου κίνησης και της είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες εμφανίζει το σύνολο των βιομηχανικών μετάλλων. Αλκο, Αλουμύλ, ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ, Ελληνικά Καλώδια, Λεβεντέρης, Σιδενόρ, ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν και Χαλκόρ εμφάνισαν θετικές ταμειακές ροές και όλες σχεδόν μείωσαν τον δανεισμό ή ενίσχυσαν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Στο εμπόριο μετάλλων σημαντική μείωση δανεισμού κατά 26 εκατ. ευρώ και ενίσχυση του ταμείου της κατά 9 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Έλαστρον χάρη στην εκτίναξη των ταμειακών της ροών στα 40 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στον αντίποδα, η Intracom εμφάνισε εκροές από λειτουργική δραστηριότητα 18 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώθηκαν στα 35,7 εκατ. ευρώ από 52,3 εκατ. ευρώ στις 31/12/08 με τον συνολικό δανεισμό της να διαμορφώνεται στα 322,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου.

Ξεχωρίζει από τρόφιμα - συσκευασία η Coca Cola 3Ε 

Η μεγαλύτερη ελληνικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρία, η Coca Cola 3E, εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 377,5 εκατ., μείωσε τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της κατά 51% (451,4 εκατ. ευρώ από 921,3 εκατ. ευρώ), ενώ τα μακροπρόθεσμα παρέμειναν μειώθηκαν κατά 2,5% και διαμορφώθηκαν στο 1,84 δισ. ευρώ. Το ταμείο της στις 30/6 ανερχόταν σε 248 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 27% σε σχέση με το τέλος του 2008.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Vivartia. Ο μεγαλύτερος εγχώριος όμιλος τροφίμων και εστίασης πέτυχε να ενισχύσει τις ταμειακές ροές από λειτουργική δραστηριότητα κατά 16,3% στα 60,3 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά του διαθέσιμα μειώθηκαν όμως στα 137,7 εκατ. ευρώ από 227,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 και ο συνολικός του δανεισμός αυξήθηκε περίπου 14 εκατ. ευρώ. 

H Frigoglass χάρη στη μείωση αποθεμάτων και επενδύσεων εμφάνισε καθαρές ταμειακές ροές 29,7 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε το ταμείο της κατά 30 εκατ. ευρώ και μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 19 εκατ. ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε ο δανεισμός των εταιριών τροφίμων όπως και των ιχθυοκαλλιεργειών. Οι εταιρίες Νίκας και Creta Farm, Σελόντα, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες αύξησαν τον δανεισμό τους όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ εταιρίες όπως Κατσέλης, Καραμολέγκος, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού και Νηρεύς τον μείωσαν οριακά ή περισσότερο.

Μείωσαν κεφάλαιο κίνησης και δανεισμό τα διυλιστήρια

Τη μεγαλύτερη μείωση καθαρού δανεισμού λόγω της πτώσης 53% της μέσης τιμής πετρελαίου εμφάνισε ο όμιλος ΕΛΠΕ. Οι ταμειακές του ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 228,3 εκατ. ευρώ έναντι εκροών 269 εκατ. ευρώ πέρυσι και το ταμείο του ομίλου εκτινάχθηκε στα 996 εκατ. ευρώ από 260,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/08. Στις 30/6 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΕΛΠΕ διαμορφωνόταν σε μόλις 633,0 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 779,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 30ή/6/2008!

Αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση της εικόνας των ταμειακών ροών και του δανεισμού της ΔΕΗ. Η Επιχείρηση εμφάνισε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 707 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μέρος του cash flow κατευθύνθηκε για μείωση βραχυπρόθεσμων δανείων κατά 27% (1,35 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008), ενώ τα μακροπρόθεσμα δάνειά της αυξήθηκαν κατά περίπου 280 εκατ. ευρώ. Το ταμείο της στις 30/6/09 έφθανε στα 179 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 39 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Αύξηση ταμειακών ροών 179,5% εμφάνισε και η Motor Oil. Τα 214,6 εκατ. ευρώ του cash flow από λειτουργικές δραστηριότητες ενίσχυσαν το ταμείο της (57,4 εκατ. ευρώ), χρηματοδότησαν επενδύσεις και μείωσαν τον δανεισμό κατά περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση ταμειακών ροών εμφάνισαν στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Revoil και η Cyclon με την πρώτη να γεμίζει το ταμείο της (10 εκατ. ευρώ στις 30/6) και τη δεύτερη να μειώνει τον δανεισμό κατά περίπου 11,7 εκατ. ευρώ.

Μικτή εικόνα σε εμπόριο - τηλεπικοινωνίες

Ο όμιλος Φουρλή πέτυχε να μειώσει τα συνολικά του δάνεια από 245,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 σε 170,7 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε περισσότερο καθώς σχεδόν διπλασίασε το ταμείο του (60,2 εκατ. ευρώ από 31,2 εκατ. ευρώ). Η μείωση αποθεμάτων και κόστους λειτουργίας οδήγησε σε θετικές ταμειακές ροές 33,2 εκατ. ευρώ έναντι εκροών 30,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η ρευστότητά του ενισχύθηκε και από τα έσοδα πώλησης μέρους του ακινήτου του στην οδό Πειραιώς.

Μείωση βραχυπρόθεσμων δανείων κατά 74,3% (από 83,3 εκατ. ευρώ σε 21,4 εκατ. ευρώ) εμφάνισε και ο όμιλος F.G. Europe χάρη και στην εμφάνιση θετικών ταμειακών ροών 19,5 εκατ. ευρώ. Η Info-Quest πέτυχε επίσης να εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές 50,4 εκατ. ευρώ, χάρη και σε πώληση assets, μειώνοντας τα συνολικά της δάνεια σε ποσοστό 66% στα 25 εκατ. ευρώ από 73,3 εκατ. ευρώ.

Εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες εμφάνισε η Σαράντης με αποτέλεσμα να μειωθεί το ταμείο της και να αυξηθεί σε μικρό ποσοστό ο καθαρός δανεισμός της. Αντίστοιχα, εκροές 19 εκατ. ευρώ από λειτουργική δραστηριότητα εμφάνισε και η Elmec Sport, με το ταμείο της να μειώνεται κατά 40,5% στα 15,3 εκατ. ευρώ και τον δανεισμό της να αυξάνεται.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές 49,4 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο έναντι εκροών 12,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, αλλά λόγω των νέων επενδύσεων αύξησε τον δανεισμό της και μείωσε το ταμείο της.

Οι εταιρίες ΚΑΕ, Βάρδας, Sprider, Ridenco, Yalco και ΕΛΓΕΚΑ αύξησαν τον δανεισμό τους κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς καθώς κάποιες εξ αυτών είδαν τις ταμειακές τους ροές να επιδεινώνονται.

Ο ΟΤΕ μείωσε ελάχιστα (κατά 5,1%) τα βραχυπρόθεσμα δάνειά του και αύξησε 11,4% το ταμείο του (1,62 δισ. ευρώ έναντι 1,45 δσ. ευρώ στο τέλος του 2008), παρότι οι ταμειακές του ροές μειώθηκαν στα 717,3 εκατ. ευρώ έναντι 766 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα μακροπρόθεσμα δάνειά του παρέμειναν αμετάβλητα στα 5,4 δισ. ευρώ.

Η HoL χρησιμοποίησε το ταμείο της (5 εκατ. ευρώ από 14,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008) για να μειώσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της κατά 10 εκατ. ευρώ διατηρώντας σταθερό τον μακροπρόθεσμο.

Η Forthnet αύξησε τον συνολικό της δανεισμό κατά 30 εκατ. ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή "φούσκωσε" το ταμείο της, το οποίο στις 30/6 ανήλθε στα 87 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008. Η εταιρία χάρη στη Nova εμφάνισε ταμειακές ροές 9,6 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2009 έναντι εκροών αντίστοιχα το 2008.

Η μείωση του πετρελαίου παρείχε στην Aegean Airlines τη δυνατότητα να υπερδιπλασιάσει τις ταμειακές της ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (47 εκατ. ευρώ στο φετινό α΄ εξάμηνο έναντι 21,6 εκατ. ευρώ πέρυσι), να μειώσει τον δανεισμό της κατά 50% περίπου (από 39,4 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ) και να αυξήσει το ταμείο της στα 225,8 εκατ. ευρώ έναντι 159,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Μείωση δανείων κατά 70 εκατ. ευρώ και αυξημένο ταμείο κατά 17,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο η ακτοπλοϊκή Μινωικές Γραμμές λόγω της πώλησης assets, καθώς οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 3 εκατ. ευρώ από εκροές 6,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Μείωση δανεισμού αλλά και ταμείου εμφάνισε η Attica Group, ενώ η ΑΝΕΚ αύξησε κατά τι τον δανεισμό της και είδε το ταμείο της να μειώνεται κατά 72,3% (8,2 εκατ. ευρώ έναντι 29,8 εκατ. ευρώ).

Μικρή αύξηση δανεισμού για κατασκευές

Μικρή αύξηση δανεισμού εμφάνισαν οι μεγάλες και μεσαίες κατασκευαστικές εταιρίες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P Άβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μηχανική, Αθηνά, Έδραση κ.ά.) λόγω της ανάγκης για χρηματοδότηση των νέων έργων που αναλαμβάνουν.

Στο σύνολό του ο κλάδος εμφάνισε επιδείνωση ταμειακών ροών με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να εμφανίζει εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες 161 εκατ. ευρώ έναντι 88,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώθηκαν 9% και διαμορφώθηκαν στα 611,7 εκατ. ευρώ.

Η J&P Άβαξ πέτυχε να μειώσει τις εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες σε 30,7 εκατ. ευρώ από 98,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και να υπερδιπλασιάσει το ταμείο της (127,1 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008).

Μείωση ταμειακών ροών 32% εμφάνισε η ΓΕΚ Τέρνα ( 34,2 εκατ. ευρώ έναντι 50,3 εκατ. ευρώ πέρυσι) με τα ταμειακά της διαθέσιμα να αυξάνονται 14,2% στα 540,2 εκατ. ευρώ έναντι 473,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Μείωσε δάνεια αύξησε ταμειακές ροές το Υγεία

Στον κλάδο της υγείας ουσιαστική μείωση δανεισμού εμφανίζει ο όμιλος Υγεία ο οποίος προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή του ΜΟΔ που βάρυνε τη μητρική. Η αποπληρωμή του ΜΟΔ ύψους 306 εκατ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμά του από 255,7 εκατ. ευρώ σε 74 εκατ. ευρώ στις 30/6/09. Οι ταμειακές του ροές εκτινάχθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ.

Στις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου ο δανεισμός αυξήθηκε οριακά, ενώ το Ιατρικό εμφάνισε και εκροές 4,8 εκατ. ευρώ από λειτουργική δραστηριότητα. Η Euromedica χάρη στη θετική αποτίμηση του Ιασώ βελτίωσε την εικόνα των κερδών και των ταμειακών της ροών, αύξησε όμως τον δανεισμό της.

Σταθερός ο ΟΠΑΠ, ενώ αυξήθηκε ο καθαρός δανεισμός της INLOT

Στα τυχερά παιχνίδια ο ΟΠΑΠ εμφάνισε ελαφρά μείωση ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες (464,5 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο), ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 705,6 εκατ. ευρώ στις 30/6 και ως γνωστόν δεν βαρύνεται από δανεισμό.

Η Centric βελτίωσε τις ταμειακές της ροές, μείωσε σημαντικά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και ενίσχυσε το ταμείο της χάρη στα κέρδη από τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, η πορεία του οποίου δεν επλήγη από την κρίση

Η Intralot αύξησε 33,8% τις ταμειακές της ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (24,7 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο) και μείωσε τον δανεισμό της κατά 14 εκατ. ευρώ περίπου. Τα μακροπρόθεσμα δάνειά της ανέρχονται σε 463,1 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 20,5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώθηκαν στα 227 εκατ. ευρώ, έναντι 295,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008, ο καθαρός δανεισμός της αυξήθηκε.

Με σταθερό δανεισμό παρέμειναν οι εκδόσεις οι οποίες πλην εξαιρέσεων (Πήγασος, Τεγόπουλος, Λιβάνης) ενίσχυσαν τις ταμειακές τους ροές.

* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με την καθαρή θέση, τα διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις των εισηγμένων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v